Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Donald Trump laudă munca fantastică a preşedintelui Egiptului

ABC News
Trump

Preşedintele american, Donald Trump, şi-a exprimat luni sprijinul pentru omologul său egiptean, Abdel Fattah al-Sissi, despre care a spus că a realizat "o muncă fantastică" într-un context "foarte dificil", şi a promis o cooperare militară sporită între cele două ţări, transmit agenţiile internaţionale de presă. "Îl susţinem puternic pe preşedintele al-Sissi (...) Susţinem clar Egiptul şi poporul egiptean", a declarat Trump, din Biroul Oval, unde l-a primit pe preşedintele Egiptului, care efectuează prima sa vizită la Casa Albă de la sosirea la putere.

"Aveţi, atât în Statele Unite, cât şi în mine, un mare prieten şi un mare aliat", i-a transmis preşedintele american liderului de la Cairo. "Avem multe lucruri în comun", a spus Trump, fără a evoca, notează AFP, problema violării drepturilor omului şi a libertăţii presei în Egipt, ridicată în mod regulat de fosta administraţie a lui Barack Obama. Această vizită a lui al-Sissi la Casa Albă este prima a unui preşedinte egiptean din anul 2009, menţionează EFE.

"Ne-am apropiat de prima dată când ne-am întâlnit", a adăugat preşedintele Donald Trump, evocând întâlnirea cu al-Sissi de la New York, din septembrie anul trecut, în plină campanie electorală americană, relevă AFP. Preşedintele Egiptului şi-a exprimat la rândul său "admiraţia" sa pentru "personalitatea" noului locatar al Casei Albe. Fost şef al armatei egiptene, care l-a destituit din funcţie pe predecesorul său islamist, Mohamed Morsi, în 2013, înainte de a fi ales preşedinte un an mai târziu, Al-Sissi şi-a exprimat dorinţa de a colabora strâns cu omologul său american la "o strategie eficace de luptă contra terorismului".

Potrivit unor experţi citaţi de EFE, dincolo de acest subiect, ambii lideri vor căuta la întâlnirea de luni o potenţială cooperare în privinţa soluţiilor conflictului palestiniano-israelian, dar şi să se coordoneze pentru o rezolvare a războaielor din Libia şi Siria, conform Agerpres. Administraţia Obama a îngheţat ajutorul militar al SUA pentru Egipt în 2013, după destituirea preşedintelui islamist Mohamed Morsi şi represiunea sângeroasă a partizanilor acestuia. Dar rolul de neevitat al Egiptului, cea mai populată dintre ţările arabe, a împins Casa Albă spre o destindere a poziţiei sale, în 2015, chiar dacă relaţiile au rămas dificile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.