Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Donald Trump nu poate cumpăra Groenlanda, dar poate să pună mâna pe Valonia pentru un euro: Cine i-a făcut oferta

Deşi demersul lui Donald Trump de a cumpăra Groenlanda de la Danemarca pare să nu fi reuşit, preşedintele Statelor Unite ar putea fi consolat cu o ofertă a naţionaliştilor flamanzi de a-i vinde Valonia, notează joi Euronews.

Într-o postare pe Twitter, aripa de tineret a Noii Alianţe Flamande (N-VA), Jong N-VA, a declarat că Trump ar putea primi regiunea vorbitoare de limbă franceză din sudul Belgiei pentru un euro, informează agerpres.ro.

Citește și: DNA a dat verdictul! Sorin Blejan și soția sa trimiși în judecată – au fost acuzați de luare de mită

O poză editată însoţind tweet-ul arată Trump Tower care se ridică în mijlocul oraşului valon Durbuy, o aluzie la o imagine asemănătoare cu o clădire a preşedintelui în Groenlanda.

Deşi postarea pe Twitter a atras deja o furie considerabilă a valonilor belgieni, preşedintele Jong N-VA, Lawrence Vancraeyenest, a declarat pentru Euronews că a fost doar o glumă.

Citește și: Alexandru Cumpănașu reacționează după ce INML a finalizat raportul în cazul nepoatei sale: Mi se pare normal să nu mai fie minciuni

"A fost doar o glumă destinată publicului tânăr flamand, ţinând cont de trendul pe Twitter, nimic mai mult", a spus el.

"Sper sincer că mai este loc pentru ceva umor în politică. Mai ales tinerii au nevoie de asta", a adăugat Lawrence Vancraeyenest.

Citește și: Guvernul face anunțul! Cât va mai funcționa Centrala de la Cernavodă

Regiune de limbă neerlandeză din Belgia, Flandra reprezintă 68% din populaţia ţării şi a înregistrat o creştere a apariţiei partidelor naţionaliste şi separatiste flamande în ultimii ani.

La ultimele alegeri, N-VA a obţinut 43 de mandate în parlamentul belgian de 150 de locuri (camera inferioară n.r.), iar în august a intrat în discuţii cu alte partide flamande pentru a forma un guvern după luni de impas politic.

Citește și: Florin Cîțu pune tunurile pe Viorica Dăncilă! Obstructurează pe față sistemul

Vancraeyenest a mai spus că tweet-ul nu a fost menit "să facă şi mai dificilă formarea unui guvern federal" şi nici nu a avut intenţia să fie "o declaraţie politică vizând negocierile guvernamentale". El a adăugat că furia valonilor este "dovada că trăim fiecare într-o cultură diferită".

În timp ce Flandra a cunoscut o creştere a sprijinului faţă de dreapta, Valonia a mers în sens invers, cu un suport uriaş pentru partidele de stânga la ultimele alegeri.

Citește și: Sorina Pintea a făcut declarații! Când va primi familia Alexandrei Măceșanu rezultatele finale de la INML

Rezultatele l-au determinat pe liderul N-VA, Bart De Wever, să comenteze: "Diferenţa dintre Flandra şi Valonia nu a fost niciodată atât de mare".

Divergenţele dintre partidele flamande şi cele valone conduc de obicei la întârzieri lungi în formarea unei coaliţii în Belgia. În 2010, partidele au avut nevoie de 535 de zile, un record, pentru a accepta un compromis şi forma un guvern.

Citește și: DNA a dat verdictul! Sorin Blejan și soția sa trimiși în judecată – au fost acuzați de luare de mită

Steve Detry, preşedintele aripii de tineret a Mişcării Reformiste din Woluwe-Saint-Lambert, este unul dintre alţi zeci de critici ai tweet-ului postat miercuri, spunând că consideră gluma "grosolană" şi "stupidă", adaugă Euronews, în ediţia online.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.