Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Donald Trump o anunță pe Hillary Clinton: 'Milioane de voturi ILEGALE'

cnbc.com
hillary trump

Preşedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, a afirmat duminică seară că la 8 noiembrie a câştigat nu doar majoritatea marilor electori, dar şi votul popular în faţa rivalei sale, Hillary Clinton, vorbind despre "milioane de voturi ilegale", relatează AFP.

O polemică s-a extins de-a lungul vacanţei de Thanksgiving, după ce fosta candidată independentă ecologistă la Casa Albă, Jill Stein, a decis să ceartă renumărarea voturilor în statele Wisconsin, Pennsylvania şi Michigan.

Cele trei sunt state cheie care au basculat de partea republicanului Donald Trump.

Echipa Clinton a anunţat sâmbătă că va participa la renumărarea voturilor în Wisconsin, subliniind în acelaşi timp că nu a constatat nereguli.

Citește și: SUA schimbă 'porumbelul' de la Cotroceni: un nume greu iese din joc (presă)

"Pe lângă o victorie zdrobitoare în colegiul electoral (a marilor electori), am câştigat votul popular dacă scădeţi milioanele de indivizi care au votat ilegal", a acuzat într-un mesaj furios pe Twitter, viitorul preşedinte al Statelor Unite care îşi va începe mandatul la 20 ianuarie.

Potrivit sistemului votului universal indirect, Donald Trump a învins la prezidenţiale cu 290 de mari electori faţă de 232 pentru Hillary Clinton, dintr-un total de 538 pentru cele 50 de state americane şi capitala Washington. Cei 16 mari electori din Michigan care urmează să îi revină lui Donald Trump nu au fost încă atribuiţi oficial.

În schimb, la votul popular, democrata Hillary Clinton a obţinut peste două milioane de voturi în plus faţă de republicanul Donald Trump.

În cele trei state disputate, preşedintele ales a câştigat cu un avans de 100.000 de voturi: 20.000 de voturi în Wisconsin, 70.000 în Pennsylvania şi 10.000 în Michigan.

Mai devreme în cursul aceleiaşi zile, Donald Trump, şi consilierii săi au criticat cu fermitate echipa lui Hillary Clinton pentru intenţia de a participa la renumărarea voturilor în statul Wisconsin. Într-o serie de mesaje pe Twitter, omul de afaceri i-a reamintit lui Hillary Clinton declaraţiile făcute de candidată înainte de înfrângere, când l-a îndemnat să respecte rezultatul dacă ea va câştiga.

"Atâta timp şi bani vor fi cheltuiţi - pentru acelaşi rezultat!", a scris Donald Trump.

"Poporul şi-a exprimat opţiunea şi alegerile s-au încheiat", a afirmat el sâmbătă, considerând "ridicolă" iniţiativa lui Jill Stein care a depus oficial vineri o cerere pentru renumărarea voturilor la prezidenţiale în Wisconsin după ce a strâns mai multe milioane de dolari pentru a-şi finanţa solicitarea, anunță Agerpres.

O consilieră a lui Donald Trump, Kellyanne Conway, a denunţat, la rândul ei, iniţiativa taberei Clinton. "Renumărarea cerută provoacă derută şi dezamăgire", a declarat ea la postul NBC, după care i-a îndemnat pe democraţi să accepte faptul că au pierdut.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.