Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Donald Trump revine în forță: dă în judecată Congresul SUA, după ancheta împotriva insurecției de la Capitoliu

smartradio.ro
Donald Trump

Fostul preşedinte Donald Trump a intentat luni un proces împotriva comisiei Congresului SUA ce investighează atacul din 6 ianuarie asupra Capitoliului, susţinând că aceasta a adresat o solicitare ilegală, nefondată şi deplasată de documente ale Casei Albe din perioada administraţiei sale, informează Reuters.

Donald Trump a afirmat în procesul intentat la Curtea Districtuală Columbia că materialele solicitate de comisia specială pentru insurecţia din 6 ianuarie intră sub incidenţa unei doctrine juridice cunoscute sub denumirea de privilegiu executiv, care protejează confidenţialitatea unor comunicări între oficiali ai Casei Albe, informează News.ro.

Procesul solicită o anulare a solicitării de materiale de către această comisie specială.

Mulţi experţi juridici sunt de părere că Donald Trump, în calitate de fost preşedinte, nu poate invoca în mod legal privilegiul executiv pentru a bloca citaţii emise de comisia Camerei Reprezentanţilor.

Pe 6 ianuarie, susţinători ai preşedintelui Donald Trump au asaltat sediul Congresului într-o încercare eşuată de a împiedica parlamentarii să certifice victoria în alegeri a preşedintelui Joe Biden. Peste 600 de persoane se confruntă în prezent cu acuzaţii penale în urma acestui eveniment.

La începutul acestei luni, preşedintele Joe Biden a autorizat Arhivele Naţionale, agenţie guvernamentală ce deţine documente din perioada în care Donald Trump a fost în funcţie, să predea un lot iniţial de documente solicitate de comisia care investighează insurecţia din 6 ianuarie.

Comisia a solicitat, de asemenea, ca foşti consilieri ai preşedintelui Donald Trump, printre care şi Steve Bannon, să depună mărturie.

Bannon a refuzat însă să depună mărturie până când invocarea privilegiului executiv de către fostul preşedinte american nu va fi soluţionată de o instanţă sau prin negocieri cu comisia de investigaţie.

Aceasta a anunţat săptămâna trecută că va cere oficial Departamentului de Justiţie al SUA să formuleze acuzaţii penale împotriva lui Bannon pentru sfidarea solicitării de a depune mărturie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.