Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Donald Trump rupe în sondaje după punerea sub acuzare. Cine dintre republicani e pe locul II

The New York Magazine
Donald Trump Ron DeSantis

Donald Trump rupe în sondaje după punea sub acuzare

Donald Trump a crescut în sondaje, ca favorit al republicanilor pentru Casa Albă, după ce a fost pus oficial sub acuzare

Vezi și: ‘Lovitură’ primită de Donald Trump! Fostul preşedinte american se confruntă cu peste 30 de capete de acuzare legate de fraude în afaceri

Fostul președinte Donald Trump este deja favorit în rândul republicanilor în cursa pentru Casa Albă din 2024, devansând un posibil concurent, care încă nu a fost anunțat oficial, guvernatorul Ron DeSantis din Florida.

A săltat instant în sondaje după punerea sub acuzare

Odată cu punerea sa sub acuzare de către un mare juriu din Manhattan, Trump a luat un avans în confruntarea cu DeSantis, potrivit unui sondaj Yahoo News/YouGov.

Trump l-a depășit pe politicianul din ”Sunshine State” cu 26 de puncte procentuale în rândul alegătorilor republicani înregistrați și al independenților care înclină spre republicani.

În sondaj, 57% dintre cei chestionați au declarat că vor vota pentru Trump, în timp ce 31% au indicat că îl vor susține pe DeSantis, acesta fiind unul dintre primele sondaje realizate după punerea sub acuzare.

Baza de potențiali alegători se lărgește

Într-o confruntare mai largă, care include alți opt potențiali candidați republicani, 52% dintre alegătorii republicani și probabil republicani au optat pentru Trump, în timp ce doar 21% au votat pentru DeSantis. Următorul candidat cel mai bine plasat a fost fostul guvernator Nikki Haley din Carolina de Sud, care a obținut un sprijin de 5% în sondaj.

Într-o confruntare între președintele Joe Biden și Trump, comandantul-șef democrat l-a depășit la limită pe Trump, 45% la 43%, în rândul alegătorilor înregistrați.

Sondajul YouGov, realizat pe 1.089 de adulți, a fost efectuat în primele 24 de ore după anunțarea acuzării, pe 30 și 31 martie, potrivit Yahoo News.

Context - Trump a fost pus de acuzare

Marele juriu din New York a votat joi pentru punerea sub acuzare a lui Trump, după săptămâni de audieri de probe în ancheta privind banii de tăcere plătiți actriței de filme pentru adulți Stormy Daniels înainte de alegerile din 2016. Fiind primul fost președinte american acuzat de o infracțiune, Trump se confruntă cu peste 30 de acuzații în actul de acuzare, potrivit unui raport CNN.

Înainte ca actul de acuzare să fie făcut public, Trump se folosea deja de probabila sa punere sub acuzare ca instrument de strângere de fonduri, încercând să obțină pentru a treia oară nominalizarea republicană la președinție.

Cei mai mulți republicani cred că ancheta e politizată

Poziția actuală a lui Trump în sondajul Yahoo News/YouGov reflectă ceea ce mulți au spus despre o potențială punere sub acuzare, că va stimula atragerea de voturi în rândul republicanilor, care au indicat în proporție covârșitoare că au impresia că anchetarea fostului președinte are o natură politică evidentă.

În urmă cu două săptămâni, avansul lui Trump era doar de o singură cifră, 47% dintre republicanii înregistrați și independenții cu orientare republicană favorizându-l pe Trump drept candidatul lor la președinție, în timp ce 39% dintre respondenți erau cu DeSantis, potrivit unui sondaj anterior Yahoo News/YouGov.

Într-un sondaj Yahoo News/YouGov realizat în februarie, DeSantis a avut chiar un ușor avans de patru puncte (45%-41%) față de Trump într-o cursă în doi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.