Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Donald Trump s-a enervat, înainte de publicarea raportului referitor la relația cu Rusia: 'E cea mai mare înşelătorie politică din toate timpurile'

cloudfront.net
trump-donald

Preşedintele american Donald Trump a denunţat joi "cea mai mare înşelătorie politică din toate timpurile", cu câteva ore înainte de foarte aşteptata publicare a raportului final al anchetei procurorului Mueller cu privire la ingerinţa Moscovei în alegerile prezidenţiale din SUA în 2016, informează AFP.

Tensiunea creştea joi la Washington înainte de publicarea raportului final al anchetei ruse, care ar putea fi jenant pentru Donald Trump, chiar dacă preşedintele american pare să fi fost exonerat în raport de suspiciunile de complicitate cu Moscova în cursul campaniei prezidenţiale din 2016, informează agerpres.ro.

Citește și: Important! Aceste telefoane vor dispărea de pe piață! Se vor da amenzi usturătoare

Miliardarul republican a dat tonul zilei cu tweet-uri matinale vehemente. Reluând un credo pe care îl agită de doi ani, el a denunţat "cea mai mare înşelătorie politică din toate timpurile".

"Cea mai mare înşelătorie politică din toate timpurile! Poliţişti veroşi şi corupţi şi democraţii şi partidul lor sunt cei care au comis delictele!", a scris Trump pe Twitter. "Hărţuială prezidenţială!", a adăugat el.

Citește și: Viorica Dăncilă face anunțul! Recorduri în economie după atacurile lui Klaus Iohannis

Opoziţia democrată l-a criticat la rândul său pe ministrul justiţiei, Bill Barr, acuzându-l că gestionează "cu o parţialitate regretabilă" comunicarea în jurul raportului pe care i l-a remis în 22 martie procurorul special Robert Mueller, un fost şef respectat al FBI.

Ministrul a prevăzut o conferinţă de presă la 09:30 (13:30 GMT) şi să transmită Congresului înainte de amiază cele 400 de pagini cu concluzii redactate de Mueller, curăţate de informaţiile lor confidenţiale.

Citește și: Atac fără precedent la adresa lui Traian Băsescu! ‘Mai mult a creat dezbinare’ – Ce interes și-ar fi urmărit fostul președinte

Acest document ar putea închide definitiv o saga politico-judiciară care a otrăvit primii doi ani ai mandatului lui Donald Trump şi să-i permită să se preocupe hotărât de campania sa de realegere.

Dar opoziţia democrată rămâne la pândă. Dacă raportul conţine elemente împovărătoare pentru preşedinte, ea îşi va utiliza toate mijloacele aflate în puterea ei, începând prin controlul său asupra Camerei Reprezentanţilor, pentru a relansa urmăririle.

Citește și: Lovitură pentru Monica Gabor! Aceasta riscă să își piardă libertatea

Liderii săi în Congres, Nancy Pelosi şi Chuck Schumer, au cerut joi procurorului Mueller să depună mărturie în Senat şi în Camera Reprezentanţilor "cât mai rapid posibil". "Poporul american merită să audă adevărul!", au scris ei.

Procurorul special Mueller a supervizat timp de 22 de luni investigaţii tentaculare, punctate prin inculparea a 34 de persoane ruse şi americane, între care şase colaboratori apropiaţi ai preşedintelui Trump, pentru diverse practici incorecte.

Citește și: Vești uriașe pentru șoferi! Lovitură pentru Poliție

Acest bărbat metodic şi auster, care s-a ţinut întotdeauna la distanţă de vacarmul politic şi mediatic, şi-a remis pur şi simplu raportul final lui Bill Barr, fără să spună niciun cuvânt.

Bill Barr a informat rapid că procurorul nu a găsit proba vreunei "coordonări sau a unei conspiraţii" între Rusia şi anturajul miliardarului republican în cursul alegerilor prezidenţiale din 2016.

Citește și: De necrezut! În România se vinde cenușă de la Catedrala Notre-Dame! Sume incredibile

"Nicio complicitate, nicio obstrucţie", a răbufnit preşedintele după acest anunţ.

Bill Barr s-a arătat totuşi mai nuanţat cu privire la a doua parte a anchetei: suspiciuni de obstrucţionare a justiţiei.

Citește și: Florin Călinescu dă de pământ cu liderul PSD după ședința CEx! ‘Liviulică, stimabile dement’

În special din cauza concedierii şefului FBI, James Comey, în mai 2017, care conducea atunci ancheta rusă, Donald Trump era suspectat că ar fi abuzat de prerogativele sale prezidenţiale pentru a băga beţe în roate anchetatorilor.

Cu privire la această parte, "dacă acest raport nu conchide că preşedintele nu a comis un delict, el nici nu îl exonerează", a scris Robert Mueller în raportul său, cuvinte citate de Bill Barr, care a apreciat totuşi că nu are material pentru o urmărire penală.

Citește și: Răsturnare de situație! Anunțul Guvernului cu privire la subiectul momentului

Membri ai echipei Mueller au declarat apoi presei că rezumatul lui Bill Barr nu reflectă fidel rezultatul muncii lor.

Suspectându-l pe ministru că a atenuat concluziile procurorului special, democraţii cer să aibă acces la raportul integral pentru a-şi forma propria lor opinie.

Citește și: Important! Aceste telefoane vor dispărea de pe piață! Se vor da amenzi usturătoare

Versiunea publicată joi va fi curăţată de detalii care riscă să dezvăluie sursele anchetatorilor, să afecteze reputaţia unor actori "periferici", să compromită anchete în curs sau obţinute de un "mare juriu".

Donald Trump a asigurat că nu a citit raportul Mueller.

Avocaţi ai Casei Albe au discutat totuşi cu Departamentul Justiţiei şi sunt pregătiţi să respingă rapid suspiciunile de obstrucţionare a justiţiei dacă ele vor fi întărite.

Citește și: Viorica Dăncilă face anunțul! Recorduri în economie după atacurile lui Klaus Iohannis .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.