Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Donald Trump și Joe Biden, cu sufletul la gură - A început votul MARILOR ELECTORI

Brendan Smialowski/Agence France-Presse — Getty Images
trump biden

Electorii americani au început luni votarea formală a noului preşedinte democrat al SUA, Joe Biden, primii fiind cei din statele Georgia şi Arizona, ambele câştigate de democraţi la scrutinul din 3 noiembrie, transmite Reuters potrivit Agerpres.

Toţi cei 16 electori din Georgia, 11 din Arizona şi 20 din Pennsylvania au votat pentru Biden, scrie agerpres.ro.

Votarea s-a încheiat în mai multe state, electorii întrunindu-se în general în capitalele statelor, dar Biden va fi probabil confirmat drept câştigător doar după ce şi California, situată pe coasta de vest, îşi va exprima votul în cursul după-amiezii.

Preşedintele republican în exerciţiu, Donald Trump, care îi acuză pe adversarii săi democraţi că au comis fraude la acel scrutin, a încercat să blocheze votul Colegiului Electoral din Georgia şi din alte state cheie în care a pierdut scrutinul, dar Curtea Supremă a SUA a respins un recurs în acest sens formulat de statul Texas, condus de republicani. Toate statele şi-au certificat rezultatele alegerilor din 3 noiembrie.

Citește și: George Simion, dezvăluire de la consultările cu Klaus Iohannis! Solicitare către președinte!

Conform rezultatelor scrutinului din 3 noiembrie, Joe Biden ar urma să fie votat de 306 electori, mult peste pragul de 270 necesar pentru a deveni preşedinte, iar Donald Trump de 232.

În Statele Unite, un candidat devine preşedinte nu prin câştigarea unei majorităţi a votului popular, ci printr-un sistem de Colegiu Electoral, care alocă voturi electorale celor 50 de state ale federaţiei şi Districtului Columbia în general în funcţie de numărului populaţiei.

Chiar dacă uneori există câţiva electori 'rebeli' care votează pentru altcineva decât învingătorul la votul popular din acel stat, marea majoritatea nu fac decât să confirme rezultatele din statul lor, iar oficialităţile nu se aşteaptă luni la ceva diferit din acest punct de vedere.

Următorul pas în procesul electoral va fi în Congres pe 6 ianuarie, când parlamentarii vor certifica votul Colegiului Electoral.

Joe Biden şi vicepreşedintele său, Kamala Harris, urmează să fie învestiţi pe 20 ianuarie.

Până acum, Trump nu şi-a exprimat dorinţa de a se întâlni cu Biden, însă administraţia sa a început să colaboreze cu echipa de tranziţie a preşedintelui ales, scrie DPA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.