Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Donald Trump e... Terminatorul (editorial)

brookings.edu
donald trump furios

Președintele Trump ar vrea să facă o precizare. „Știrile False încearcă de fapt să convingă Poporul American că eu am spus că vreau să «termin» Constituția”, a scris el luni pe rețeaua Truth Social. Dar ce spusese el de fapt, insistă Trump, e doar că scrutinul din 2020 „AR TREBUI SĂ MEARGĂ LA CÂȘTIGĂTORUL DE DREPT SAU, CEL PUȚIN, SĂ FIE REFĂCUT”.

Asta-i tot? În realitate nu prea există distincție aici: Constituția nu cuprinde prevederi referitoare la reorganizarea alegerilor prezidențiale, astfel că lucrul despre care vorbește Trump este imposibil conform documentului scris de Părinții Fondatori. Dar dacă el nu poate pricepe de ce i se spune Terminatorul constituției, atunci ar trebui să recitească ce scrisese cu două zile mai devreme. Alegerile furate din 2020, afirma Trump, „permit terminarea tuturor regulilor, reglementărilor și articolelor, chiar și a celor care se găsesc în Constituție”.

Ani la rând contul de Twitter al lui Trump a fost ca un cadou oferit la nesfârșit - democraților. Acum contul lui de Truth Social joacă același rol, oferindu-i presei o cale de a îngropa subiecte defavorabile sub ce răbufnire va mai fi avut Trump în ziua respectivă. Săptămâna trecută Elon Musk a divulgat noi informații despre cenzurarea de către Twitter în 2020 a unui articol din New York Post despre laptopul lui Hunter Biden. Republicanii ar fi trebuit deci să fie în ofensivă săptămâna aceasta. Dar în schimb ei sunt nevoiți să se confrunte cu întrebări ostile despre fantezia lui Trump cu Terminatorul și despre posibilitatea de a-l susține în 2024.

Republicanii din Cameră sunt nerăbdători să se ia la trântă la anul cu rețelele sociale, cărora merită să li se pună întrebări dificile despre politica lor referitoare la libera exprimare. Însă Trump subminează acest efort afirmând că el e dovada „FRAUDEI FĂȚIȘE ȘI FLAGRANTE”. Adevărul e că el a pierdut alegerile în 2020. Luna trecută candidații selectați pe sprânceană de Trump, susținători ai teoriei lui despre furtul electoral, au pierdut alegerile în Arizona, Pennsylvania, New Hampshire și nu numai. Pentru Partidul Republican aceasta e o înfundătură.

Ceva se desprinde totuși de aici. Trump le oferă republicanilor o mostră cu privire la ce-i așteaptă dacă-l vor nominaliza din nou în 2024. Campania lui prezidențială n-a împlinit nici măcar o lună. Și deja Trump a luat cina cu niște antisemiți și cu un naționalist alb, cerând în același timp să fie reinstituit în calitatea de președinte, chiar dacă acest lucru ar necesita „terminarea” oricărei prevederi constituționale care i-ar sta în cale. Ce termină el de fapt acum este Partidul Republican.

preluare The Wall Street Journal via Rador

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.