Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Donald Tusk acuzat că a spionat zeci de ziariști

donald tusk

Actualul guvern polonez, condus de partidul conservator Dreptate şi Justiţie (PiS), a acuzat miercuri executivul liberal condus de Donald Tusk (actualul preşedinte al Consiliului European) că a spionat zeci de ziarişti şi a risipit zeci de miliarde de euro în cei opt ani cât a condus ţara, transmite agenţia EFE, potrivit agerpres.ro

Acuzaţiile au fost lansate în timpul prezentării în parlament a unui raport în care guvernul condus de actualul premier Beata Szydlo a încercat să facă un fel de audit al precedentului executiv al liberalilor din Platforma Civică (PO), condus de Donald Tusk şi ulterior de Ewa Kopacz. 

În intervenţia sa în faţa legislativului, actualul director al serviciilor secrete, Mariusz Kaminski, a afirmat că între anii 2007 şi 2015 au fost supravegheaţi cel puţin 40 de ziarişti de diferite orientări politice. El a susţinut că, spre deosebire de ce s-a întâmplat înainte, 'astăzi nimeni nu mai este urmărit din cauza opiniilor sale politice', întrucât astfel de acţiuni încalcă 'libertatea de expresie şi însăşi democraţia'. 

Agenţia de Securitate Internă a oferit şi lista jurnaliştilor monitorizaţi în perioada menţionată de Kaminski. 

Pe de altă parte, actualul guvern polonez i-a mai reproşat celui condus de PO că în acceaşi perioadă a risipit fonduri publice în valoare de circa 80 de miliarde de euro. Mai mult decât atât, ministrul finanţelor, Dawid Jackiewicz, a acuzat precedentul executiv de lăcomie, proastă administrare, că ar fi deturnat fonduri şi ar fi folosit companii în scopuri politice sau că ar fi sacrificat interesele Statului pentru realizarea unor interese particulare. 

În replică, actualul lider al liberalilor, Grzegorz Schetyna, a criticat raportul, despre care susţine că este plin de minciuni şi un răspuns brutal dat manifestaţiilor antiguvernamentale de sâmbătă. 

După ce partidul Dreptate şi Justiţie (PiS), de orientare naţionalistă şi eurosceptică, a preluat puterea în urma victoriei la alegerile din noiembrie, scena politică poloneză trăieşte într-o tensiune continuă ca urmare a disputelor permanente între acest partid şi liberalii proeuropeni. Şi Comisia Europeană s-a implicat în aceste dispute mai ales prin declanşarea unei proceduri preliminare privind statul de drept, invocând adoptarea de către noul executiv de la Varşovia a unor legi prin care acesta din urmă este acuzat că ar fi preluat controlul asupra Curţii Constituţionale şi a mass-media publice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.