Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Donald Tusk e acuzat de FRAUDĂ de tip FNI: 10.000 de deponenți au pierdut sute de milioane

donald tusk

O comisie a parlamentului polonez intenţionează să-l audieze pe preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, în legătură cu o schemă investiţională prin care mii de polonezi şi-au pierdut banii pe vremea când el conducea guvernul de la Varşovia, a anunţat marţi preşedintele respectivei comisii, citat de agenţia Reuters.

Anunţul survine unei declaraţii făcute luna trecută de preşedintele partidului conservator Dreptate şi Justiţie (PiS), Jaroslaw Kaczynski, care a spus că fostul premier liberal ar putea fi pus sub acuzare în Polonia.

Citește și: NEBUNIE I-au filmat, din birou, când făceau SEX la geam / VIDEO

Compania poloneză Amber Gold a funcţionat din anul 2010 ca un fond de investiţii ce s-a bazat pe schema Ponzi, un tip de fraudă prin care investitorii iniţiali sunt plătiţi din banii depuşi de cei care investesc mai târziu. În 2012, societatea a intrat în colaps, iar cei circa 10.000 de deponenţi şi-au pierdut banii investiţi, adică sute de milioane de zloţi (un zlot este aproximativ egal cu un leu românesc).

Donald Tusk a fost premier din partea formaţiunii liberale proeuropene Platforma Civică (PO) timp de şapte ani, el demisionând în anul 2014 pentru a prelua postul de preşedinte al Consiliului European. Partidul său a fost învins anul trecut în alegerile legislative de formaţiunea conservatoare şi eurosceptică PiS. Liderul acesteia din urmă, Jaroslaw Kaczynski, a declarat deja că Polonia se va împotrivi anul viitor numirii lui Tusk pentru un al doilea mandat în fruntea Consiliului European.

Citește și: PREMIERĂ MONDIALĂ: Lego lansează prima figurină cu dizabilități / FOTO

Întrebat dacă Tusk va fi invitat la audieri în faţa legislativului de la Varşovia, preşedintele comisiei parlamentare ce investighează cazul acelui fond de investiţii, Malgorzata Wassermann, a răspuns: 'Este aproape stabilit, este evident'.

Compania Amber Gold a promis deponenţilor dobânzi de peste 10% pe an, pretinzând că investiţiile sunt în aur. Dar în realitate o parte din fonduri au fost investite într-o companie aeriană low-cost.

Citește și: Hărțuirea SEXUALĂ în universitățile din România: De ce se plâng FEMEILE

De asemenea, Amber Gold şi-a deschis sedii în locaţii foarte bune pe întreg cuprinsul ţării, inclusiv lângă Banca Centrală şi Ministerul de Finanţe, iar în centrul Varşoviei i s-a permis să amplaseze un afiş publicitar imens despre 'depozitele în aur', deşi un organism de supraveghere financiară a avertizat potenţialii clienţi asupra riscurilor la care se expun.

Un raport guvernamental publicat în anul 2013 subliniază că expansiunea companiei Amber Gold a fost posibilă datorită 'greşelilor şi inacţiunii' unor instituţii ale statului, care nu şi-au îndeplinit atribuţiile corespunzător, titrează agerpres.ro.

Citește și: Un nou concept alimentar ia amploare în lume: Totul pleacă din SUA

În replică, Donald Tusk a declarat în luna iulie că este pregătit să se confrunte cu PiS şi să-şi apere activitatea desfăşurată la conducerea guvernului: 'Vreau să vin şi să spun: minţiţi! Adevărul este total diferit', a afirmat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.