Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Donald Tusk, favorit la șefia Consiliului Europea

donald_tusk550

Dacă se va confirma, numirea sa în funcţia de preşedinte al UE, responsabil cu conducerea reuniunilor liderilor europeni în care se iau decizii privind politicile UE, ar fi o victorie pentru fostele state din centrul şi estul Europei care au aderat la blocul comunitar în urmă cu zece ani şi care au cerut ca unul din posturile de top din UE să ajungă la un candidat din această regiune. 

O astfel de alegere ar consacra de asemenea ascensiunea Poloniei ca jucător major în cadrul blocului comunitar, alături de state fondatoare ale UE precum Franţa sau Germania.

În vârstă de 57 de ani, Donald Tusk, un politician proeuropean de centru-dreapta, nu a recunoscut public că s-ar afla în această cursă. El a evitat să discute despre viitorul său atunci când a anunţat miercuri un program de beneficii sporite pentru polonezi, în contextul în care anul viitor au loc alegeri generale.

Totuşi, două surse de la Bruxelles au spus că actualul preşedinte al Consiliului European, Herman Van Rompuy, care prezidează şi pregăteşte summiturile UE, va propune numele lui Tusk liderilor din UE ca parte a unei înţelegeri mai ample în cadrul unei serii de convorbiri telefonice pe care le va avea joi şi vineri.

'Vam Rompuy îi va suna astăzi (n.r. - joi) pe liderii europeni, iar dacă nimeni nu îşi va exprima opoziţia faţă de Tusk, atunci înseamnă că există un acord', a spus o persoană implicată în acest proces, care a dorit să-şi păstreze anonimatul din cauza sensibilităţii consultărilor.
O sursă importantă din cadrul partidului lui Tusk, Platforma Civică, a declarat pentru Reuters pentru prima dată miercuri că există 'diferite rezultate' posibile pentru premier, 'inclusiv opţiunea ca Tusk să preia unul din cele mai importante posturi din Europa'.

O altă sursă a afirmat că Van Rompuy speră să obţină un acord într-o convorbire în trei cu cancelarul german Angela Merkel şi cu preşedintele francez Francois Hollande vineri dimineaţă.

Ministrul italian de externe Federica Mogherini, o socialistă de centru-stânga, ar deveni şefa diplomaţiei europene, iar ministrul spaniol al economiei, Luis De Guindos, i-ar succeda lui Jeroen Dijsselbloem în funcţia de preşedinte al Eurogrupului anul viitor, când va expira mandatul olandezului, au afirmat sursele citate.

Marea Britanie a fost prima care l-a susţinut miercuri pe Tusk în candidatura pentru postul de preşedinte al Consiliului European, sperând să echilibreze alegerea la şefia Comisiei Europene a fostului premier luxemburghez Jean-Claude Juncker, un vechi susţinător al unei mai mari integrări a UE. 

Purtătoarea de cuvânt a premierului britanic David Cameron a declarat că Tusk împărtăşeşte dorinţa Marii Britanii de a reforma Uniunea Europeană.

sursa: agerpres

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.