Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Donald Tusk îl spulberă pe liderul de la Budapesta: 'Cu sau fără Orban', UE va găsi o soluţie să ajute Kievul

reuters
donald tusk

Donald Tusk îl spulberă pe liderul de la Budapesta: 'Cu sau fără Orban', UE va găsi o soluţie să ajute Kievul

Uniunea Europeană va găsi o soluţie pentru a sprijini Ucraina, indiferent de poziţia Budapestei, care blochează un ajutor important pentru Kiev, a declarat marţi premierul polonez Donald Tusk, cu două zile înainte de un summit european, relatează AFP.

"Totul indică faptul că, într-un fel sau altul, vom găsi o soluţie, cu sau fără (premierul ungar Viktor) Orban, pentru a sprijini Ucraina, dar ar fi de preferat, şi ne-am simţi cu toţii mai bine atunci, ca unitatea Europei să se păstreze în acest proces", a declarat Donald Tusk pentru jurnalişti.

"Viktor Orban a rămas singur pe câmpul de luptă. El este singurul politician (european) care este anti-ucrainean într-un mod atât de deschis", a mai spus şeful guvernului polonez.

Ungaria a blocat în decembrie plata unui ajutor financiar de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina

Ungaria a blocat în decembrie plata unui ajutor financiar de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina însumat pe următorii patru ani. Negocierile sunt în desfăşurare pentru găsirea unui compromis la Bruxelles, unde joi este planificat un summit extraordinar în acest sens.

Ungaria cere ca decizia de a oferi fonduri Ucrainei să poată face obiectul unei revizuiri ulterioare, însă alte ţări doresc cu orice preţ să evite să ofere Budapestei astfel de oportunităţi de a-şi folosi dreptul de veto. Astfel, rezultatul summit-ului de joi pare unul foarte incert.

Potrivit Financial Times, UE ar fi pregătit un document prin care le cere liderilor celor 26 de ţări să ameninţe public că vor priva Ungaria de toate fondurile care i se cuvin dacă la summitul de joi nu se va găsi o soluţie, pentru a pune astfel presiune asupra Budapestei, "destabilizându-i moneda" şi determinând prăbuşirea încrederii investitorilor.

Orban şi-a reiterat marţi refuzul de a acorda ajutor Ucrainei pe o perioadă de patru ani

Orban şi-a reiterat marţi refuzul de a acorda ajutor Ucrainei pe o perioadă de patru ani, considerând că, dincolo de conflict, Ucraina reprezintă "o problemă gravă pentru Europa, independent de război", a declarat el într-un interviu acordat săptămânalului Le Point.

Pe de altă parte, premierul polonez a afirmat marţi că se va întâlni a doua zi cu omologul său slovac, Robert Fico.

"Premierul Fico a transmis, de asemenea, câteva mesaje sceptice cu privire la sprijinul pentru Ucraina, însă în cadrul Consiliului European şi-a arătat solidaritatea", a declarat Donald Tusk.

"Este în interesul Slovaciei să nu fie în afara jocului, politic şi moral, aşa cum este Viktor Orban cu retorica lui pro-Putin, şi nu numai cu retorica lui, ci şi cu blocarea ajutorului şi asistenţei pentru Ucraina", a mai subliniat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.