Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Donald Tusk, mesaj pentru români: 'Eu îmi doresc stat de drept în România și românii îşi doresc stat de drept. Avem şi unii politicieni care nu îşi doresc'

Inquam Photos / Octav Ganea
Donald Tusk cotroceni

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, consideră că Europa nu poate exista fără stat de drept, precizând că nu este o problemă doar în anumite state membre, ci este o tendinţă periculoasă la nivel global, amintind că există guverne care au tendinţa de a afecta independenţa sistemului judiciar, relatează News.ro.

Citește și: Statele Unite ale Americii, mesaj tranșant transmis Coreei de Nord: 'Închideți lagărele și eliberați toți deținuții politici'

Donald Tusk a declarat, joi seară, într-o conferinţă de presă susţinută la Sibiu, că statul de drept este chintesenţa politică a Europei.

“Am o observaţie de făcut. Astăzi, fireşte, a fost evident că pentru noi toţi, statul de drept este chintesenţa activităţii noastre politice şi va fi în centrul în atenţiei noastre şi în viitoarele noastre documente, inclusiv în viitoarea agendă strategică.

Nu poate exista Europa fără stat de drept, nu pentru că ar fi vreo doctrină ideologică. Nu. Aceasta este chintesenţa Europei ca entitate politică. Nu cred că este de cădere ca eu să intervin într-o dezbatere politică internă din România, vă vorbesc acum din propria mea experienţă şi ştiu un lucru că dacă eşti gata să aperi principiul statului de drept, atunci poţi să fii optimist. Dar numai atunci”, a spus preşedintele Consiliului European.

El a mai afirmat că la nivel mondial există tendinţa unor guverne de a afecta independenţa sistemului judiciar şi statul de drept.

“Nu e o problemă doar în anumite state membre, de fapt, putem să vorbim de o tendinţă îngrijorătoare şi periculoasă la nivel global. Există tendinţa unor guverne de a afecta indepedenţa sistemului judiciar şi statul de drept. Nu e vorba doar de Europa, dar aici lucrurile sunt în mâinile dumneavoastră. Dacă oamenilor nu le pasă de statul de drept, atunci guvernele vor ceda şi de aceea noi sperăm ca ideea statului de drept să supravieţuiască, să se menţină în Europa”, a mai afirmat Tusk.

La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat în aceeaşi conferinţă de presă, că românii îşi doresc stat de drept, dar sunt unii politicieni în ţara noastră care nu vor acest lucru.

”Conceptul statului de drept este la baza valorilor europene. Eu îmi doresc stat de drept în România, românii îşi doresc stat de drept în România. Avem şi unii politicieni care nu îşi doresc stat de drept în România. Dar decizia este la români şi avem o serie de alegeri: europene, referendum, prezidenţiale şi vom primi un răspuns clar şi din partea românilor. Eu ştiu care va fi acest răspuns, abia aştept să-l primim”, a spus Iohannis.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.