Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Donald Tusk: 'Partidul polonez de guvernământ a devenit o problemă pentru întreaga UE'

reuters
donald tusk

Fostul preşedinte al Consiliului European şi liderul opoziţiei poloneze Donald Tusk a criticat vineri la summitul UE rolul partidului polonez conservator Lege şi Justiţie (PiS), relatează dpa.

"PiS a devenit o problemă pentru întreaga UE", a postat Tusk vineri pe Twitter.

El a spus că că toţi interlocutorii săi de la Bruxelles, inclusiv preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, sunt preocupaţi de dilema privind modul de a menţine Polonia în UE, prezervând statul de drept şi deblocând în acelaşi timp fondurile UE pentru Polonia.

Citește și: Liderii europeni joacă cartea destinderii cu Polonia după atacurile furibunde din PE. Ursula von der Leyen a primit mandat să dea `o șansă dialogului

"Între timp, prim-ministrul Morawiecki se întâlneşte la Bruxelles cu susţinătoarea eurosceptică a lui Putin şi lidera extremei drepte Marine Le Pen", a scris Tusk într-o altă postare pe Twitter.

Şefa extremei drepte franceze, Marine Le Pen, s-a întâlnit vineri la Bruxelles cu Mateusz Morawiecki, faţă de care şi-a exprimat sprijinul în criza cu UE, denunţând "şantajul inacceptabil" al Comisiei Europene, relatează AFP.

"Onorată să fiu primită astăzi de şeful guvernului polonez Mateusz Morawiecki", a postat pe Twitter candidata formaţiunii Rassemblement National la alegerile prezidenţiale franceze din 2022, alături de o fotografie în care îi strânge mâna premierului polonez.

Citește și: Ca-n mafie: Polonia denunță PRESIUNEA ȘANTAJULUI pe care o face Comisia Europeană - 'Nu vom acţiona sub presiunea şantajului'

"Am evocat împreună în special şantajul inacceptabil exercitat de Comisia Europeană asupra Poloniei şi am ţinut să-mi exprim susţinerea", a mai precizat Marine Le Pen, care urmează să se deplaseze luni la Budapesta pentru a se întâlni cu premierul conservator ungar Viktor Orban.

La jumătatea lui octombrie, Marine Le Pen a evocat "discuţii" în vederea unei alianţe a "mişcărilor naţionale" în Parlamentul European "pentru a transforma Uniunea Europeană, îngreunată de toate greşelile sale, într-o alianţă europeană de naţiuni mult mai respectuoase cu suveranitatea statelor".

Donald Tusk este în prezent liderul celui mai mare partid de opoziţie polonez, Platforma Civică.

Fundalul prezentei dispute între UE şi Polonia este un verdict al Tribunalului Constituţional din Varşovia potrivit căruia părţi din legea UE nu sunt compatibile cu constituţia Poloniei, potrivit Agerpres.ro.

Această decizie este percepută drept foarte problematică de Comisia Europeană şi de mai multe alte state, pentru că ar putea asigura guvernului polonez o scuză pentru a ignora verdicte ale Curţii Europene de Justiţie care nu îi plac, comentează dpa.

Von der Leyen a anunţat că va bloca ajutorul UE pentru relansarea după coronavirus destinat Poloniei, până când ţara va reveni asupra anumitor reforme judiciare, potrivit dpa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.