Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Donald Tusk răspunde avertismentului Theresei May: 'UE este nerăbdătoare să primească propuneri precise din partea Londrei cu privire la post-Brexit'

rfi.fr
Brexit

Responsabilii Uniunii Europene au presat marţi Marea Britanie ca aceasta să dezvăluie cât mai repede viziunea sa asupra relaţiilor economice pe care intenţionează să le aibă cu UE după Brexit, subliniind că europenii nu vor accepta niciun proiect care nu-i va conveni guvernului irlandez, informează AFP, preia Agerpres.

"Aşteptăm acum cu nerăbdare Cartea Albă a Marii Britanii şi sperăm foarte mult că aceasta va aduce claritate, realism şi elanul necesar acestor negocieri", a declarat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, în faţa eurodeputaţilor reuniţi în sesiune plenară la Strasbourg.

Vezi și: Noul ministru al justiției din Republica Cehă a fost acuzat de plagiat

Tusk a făcut referire la un document ce va fi publicat de Londra săptămâna viitoare, în care trebuie să fie detaliate obiectivele guvernamentale pentru viitoarea relaţie comercială pe care executivul britanic vrea să o aibă cu UE după Brexit, programat pentru sfârşitul lui martie 2019.

Termenii acestei noi relaţii vor trebui inclusiv să garanteze că nu va avea loc o revenire la frontiera fizică între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, obiectiv împărtăşit pe fond de Londra şi Bruxelles.

"Cu cât mai repede vor avea o propunere britanică precisă asupra frontierei irlandeze, cu atât mai bune vor fi şansele să finalizăm negocierile asupra Brexitului în acest an", a insistat Tusk în faţa Parlamentului European.

"Nu putem să avansăm fără ca un 'backstop' solid să fie prezentat de Marea Britanie şi acceptat de prietenii noştri irlandezi", a adăugat el, cu referire la soluţia de precauţie cerută de UE. Aceasta, numită 'backstop', prevede menţinerea Irlandei de Nord în uniunea vamală a UE dacă Londra şi Bruxellesul nu vor încheia un acord satisfăcător.

Vezi și: Criză politică în Polonia: Malgorzata Gersdorf, șefa Curţii Supreme sfidează decizia președintelui Andrezej Duda

"Aşteptăm de luni de zile Cartea Albă" a guvernului britanic, a declarat la rândul său preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. "Însă vreau să spun aici că nu vom accepta ca problema irlandeză să fie izolată în măsura în care să devină singura problemă încă nerezolvată la sfârşitul negocierilor", a insistat el în faţa europarlamentarilor.

"Suntem cu toţii irlandezi", a conchis Juncker în engleză, ca semn de susţinere pentru revendicările exprimate de Dublin în acest dosar.

În timpul summitului desfăşurat săptămâna trecută la Bruxelles, liderii celor 27 de ţări ce vor rămâne în UE după Brexit s-au declarat "preocupate de faptul că nu s-a înregistrat încă niciun progres substanţial" în problema frontierei irlandeze, devenită principalul punct de blocaj în negocierile asupra Brexitului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.