Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Donald Tusk susține că Uniunea Europeană rămâne angajată faţă de acordul în domeniul nuclear cu Iranul

donald tusk

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat joi, la Adunarea Generală a ONU de la New York, că Uniunea Europeană rămâne angajată faţă de acordul în domeniul nuclear cu Iranul, atât timp cât şi Teheranul va face acest lucru, transmite Xinhua, potrivit Agerpres.

În discursul său, oficialul european a subliniat că acordul încheiat în iulie 2015 a contribuit la crearea unui spaţiu de dialog pe alte teme de preocupare, precum comportamentul regional al Iranului şi programul său de rachete balistice. 

Acordul este bun pentru securitatea europeană, regională şi globală, a arătat Tursk, precizând că 'acesta este motivul pentru care Uniunea Europeană este decisă să menţină acest acord, atât timp cât Iranul rămâne deplin angajat faţă de el'. 

După retragerea Statelor Unite, celelalte cinci puteri semnatare - Marea Britanie, Franţa, Germania, China şi Rusia - au încercat să menţină acordul în viaţă. 

Luni, după ce a prezidat o reuniune a miniştrilor de externe din cele cinci state şi Iran, şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a declarat că Uniunea Europeană va crea o entitate juridică pentru a ocoli sancţiunile americane.

Citește și: Sute de ucraineni au manifestat la Kiev, după tentativa de asasinat a unui militant anticorupţie rănit de gloanţe la Odesa

Această entitate va permite companiilor europene să continue relaţiile comerciale cu Iran în conformitate cu legislaţia UE şi ar putea fi deschisă şi altor parteneri din lume, a precizat Federica Mogherini. 

Decizia Uniunii Europene a declanşat criticile imediate ale Statelor Unite, secretarul de stat Mike Pompeo declarând-o marţi ca 'inacceptabilă'. Washingtonul 'a fost tulburat şi profund dezamăgit să audă că părţile rămase în acord anunţă crearea unui sistem special de plăţi pentru a ocoli sancţiunile SUA. Aceasta este una dintre cele mai contraproductive măsuri imaginabile', a afirmat Pompeo, cu prilejul unui eveniment la ONU.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.