Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dorin Dușciac, despre Unire: `Dacă Ucraina se învecina cu o Ucraină mai mare, ar mai fi ezitat alipirea la aceasta?`

stiripesurse.ro
unire moldova romania

Deși partidele unioniste dispar de arena noastră politică sau slujesc intereselor străine, R. Moldova nu a avut niciodată posibilități mai mari de a se uni cu România decât acum, după invazia rusă în Ucraina din anul trecut. De această părere este doctorul în fizică de la Paris, Dorin Dușciac, vicepreședintele al Partidului Unității Naționale (PUN) și fost viceministru al Mediului.

Potrivit lui Dorin Dușciac, în urma războiului din Ucraina, R. Moldova nu are altă șansă de supraviețuite decât să se unească cu România, indiferent de prezența sau lipsa partidelor unioniste pe arena politică națională. În acest sens, fizicianul dă asigurări că Ucraina, să fi fost în situația actuală a R. Moldova, ar fi optat neaîntârziat pentru Unire, cel puțin pentru a face parte din Uniunea Eruropeană și Alianța Nord-Atlantică.

„Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a infirmat – după trei decenii de la dispariția URSS – teza unei posibile „balansări permanente între Est și Vest”, care era utilizată cu referire la soarta fostelor republici sovietice. Imensa jertfă a poporului ucrainean demonstrează că țărilor din această regiune nu le este oferită o „a treia cale”. Dacă Ucraina se învecina cu o Ucraină mai mare, a cărui popor vorbea aceeași limbă și era de aceeași religie, cu o cultură și tradiții identice și cu o istorie comună - stat membri al UE și NATO - ar mai fi ezitat oare vreun ucrainean măcar o clipă cu privire la alipirea la aceasta? Opțiunea unei integrări rapide în spațiul de prosperitate european și de securitate nord-atlantic ar fi devenit singura cale posibilă de salvare în fața agresiunii sângeroase, a totalitarismului și a obscurantismului rusesc. Spre deosebire de ucraineni, moldovenii au o asemenea alternativă”, a declarat Dorin Dușciac pentru Jurnal.md.

Prin urmare, consideră fostul viceministru, actuala guvernare de la Chișinău nu ar trebui să șovăie în scopul unificării statelor românești, nici să aștepte o perioadă mai bună pentru acest eveniment, pentru că timpul unor astfel de presupuneri a expirat.

„Evoluțiile regionale din ultimul an au creat toate premisele pentru o maturizare accelerată a unionismului în R. Moldova, pentru transformarea lui într-un curent pragmatic, eficient și cu priză reală la alegători. Timpul ezitărilor, al simulărilor și al speculațiilor politicianiste a trecut. Poziționarea ambiguă cu privire la Unire, afirmațiile gen „încă nu e momentul”, filtrarea cu ideile unionismului cu frica se asumare a unei opțiuni clare – toate acestea și-au pierdut definitiv sensul în vacarmul bombardamentelor rusești din țara vecină”, se arată convins Dușciac.

Totodată, vicepreșetintele PUN se arată convins că, dacă guvernările actuale de la București și Chișinău ar înțelege importanța acestei decizii istorice în contextul geopolitic de astăzi, Unirea ar putea să aibă loc chiar foarte degrabă:

„Dacă este adevărat ceea ce spuneau clasicii cu referire la capacitatea oamenilor de a se redefini și de a deveni curajoși și lucizi în momente de criză majoră, atunci este foarte probabil că ne mai despart săptămâni și luni numărate până la înfăptuirea Unirii”, a adăugat Dușciac.

În prezent, Dorin Dușciac este de inginer-cercetător la Comisariatul pentru Energie Atomică din Paris. Recent, el și-a susținut și teza de master în anticorupție, la Universitatea Sussex din Marea Britanie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.