Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DOSAR DNA`Pentru ce a plătit Adamescu s-a rezolvat` - Discuțiile de TAINĂ dintre SĂGEATĂ și LIVRATORUL MITELOR către judecătorii TB din dosarul lui Alexander A.

spionaj

Procurorii DNA l-au deferit recent justiției pe fiul omului de afaceri Dan Adamescu, Alexander, pentru fapte de mare corupție, respectiv pentru oferirea de mită către doi judecători civili ai Tribunalului București, pentru soluționarea favorabilă a două dosare.

Bogdan Alexander Adamescu este fiul lui Dan Adamescu, este și el om de afaceri, și este judecat acum pentru două infracțiuni de dare de mită.

Citește și: SURSE Posibil IMPLICAT în ATENTATUL TERORIST de la metroul londonez GĂSIT de SRI în România

DNA arată pe scurt că în cursul lunilor iunie și decembrie 2013, Alexander Adamescu împreună cu tatăl său a remis, prin intermediari, sumele de 15.000 euro respectiv 23.000 lei magistraților Stanciu Ion și Rovența Elena, judecători la Tribunalul București - Secția VII Civilă pentru ca în schimb, aceștia să dispună, în dosare privind procedura insolvenței, soluții favorabile unora dintre societățile la care acționar era Adamescu Grigore Dan.

Până în prezent, procurorii anticorupție au făcut numeroase demersuri pentru a asigura prezența inculpatului în fața organelor judiciare, însă acesta a urmărit tergiversarea cercetărilor față de el și în final sustragerea de la urmărirea penală.

Având în vedere aspectele menționate anterior, la data de 25 martie 2016, procurorii au înaintat Tribunalului București referatul cu propunere de arestare preventivă în lipsă a inculpatului Adamescu Bogdan Alexander, pe o perioadă de 30 zile, de la data punerii în executarea a mandatului de arestare preventivă.

Citește și: Contra-informațiile militare MOBILIZATE în cazul ASASINATULUI din Vest

Acest dosar s-a constituit ca urmare a disjungerii dintr-o cauză penală în care au fost trimiși în judecată patru judecători din cadrul Tribunalului București – Secția a VII-a civilă, în legătură cu pretinderea și primirea unor sume de bani și bunuri în schimbul favorizării unor interese de afaceri.

Săgeata lui Adamescu...

„În fapt, s-a reţinut că, în cursul anului 2013, acţionând în numele reprezentanţilor grupului de firme din care face parte S.C. SIGUR INDUSTRIAL CONSTRUCT S.R.L., Daiel Onuțe a dat diferite sume de bani judecătorilor IonStanciu și Elena Rovența, din cadrul Tribunalului Bucureşti, prin intermediul practicianului în insolvenţă Angela Monica Borza, în scopul de a determina magistraţii antemenţionaţi să pronunţe hotărâri favorabile societăţii reprezentate de Dan Grigore Adamescu şi Alexander Adamescu, în interesul cărora denunţătorul ONUŢE DANIEL acţiona.”, se arată în dosarul aflat acum pe masa judectorilor.

Magistrații explică în dosar în detaliu care era interesul pentru ca cele două dosare civile ce vizau insolvența unor firme să fie soluționate obligatoriu favorabil familiei Adamescu, respectiv faptul că astfel afaceriștii rămâneau cu un plus de peste 32 de milioane de lei.

Discuții de taină despre mite la judecătorii TB

„La data de 05.12.2013, Daniel Onue a contactat-o pe Angela Monica Borza, căreia i-a spus că:

„A..., la ora două este astăzi stabilit … ă… procesul, ca să nu mai ţinem toată sala după noi… Până atunci aş vrea să mă văd cinci minute cu dumneavoastră”.

Referirile lui Onuțe erau făcute în legătură cu dosarele nr. 41848/3/2012/a1 şi 19950/3/2013, judecate de completul C8 al Tribunalului Bucureşti Secţia a VII-a Civilă, format din judecătoarea Elena Rovența, iar conform fişei e-cris, ora estimată pentru acele dosare la termenul în cauză era 14:00.

În aceste condiţii, Borza l-a liniştit pe interlocutor, comunicându-i:

„Păi, eu ajung la tribunal...[...]...Eu ajung la doamna Rovenţa”, Onuțe exclamând: „Perfect”. Cei doi au stabilit să se întâlnească în incinta Tribunalului Bucureşti.

Astfel se poate constata că lichidatorul Borza i-a comunicat interlocutorului că se va întâlni cu judecătoarea Rovența, magistratul care instrumenta dosarele sale, pentru a-i induce acestuia un sentiment de siguranţă cu privire la cursul procesului”, se arată în actele dosarului.

Citește și: DNA Vigilența lui Dragnea TESTATĂ de un intermediar în afacerea penală `vizită la Trump`...

Luptele mari pentru „dirijarea„ dosarelor lui „uber-șef„

„În aceeaşi zi, la ora 16:47:32, după judecarea cauzelor, Onuțe a contactat-o pe martora ..., angajată a THE NOVA GROUP INVESTMENTS ROMÂNIA S.A., căreia i-a comunicat:

„S-a amânat pentru 19 decembrie, lupte mari, ţipete, urlete, amenzi date de judecător avocaţilor”, cu referire la cele două dosare.

Onuțe i-a solicitat martorei opinia cu privire la o posibilă întrevedere cu Dan Grigore Adamescu:

„Mâine, crezi că putem intra un pic la uber sef? (n.n. termen din limba germană care se traduce prin şef)”.

Martora cunoştea subiectul conversaţiei, aspect care rezultă din:

„Pentru chestia aia?”, ocazie cu care Onuțe răspunde folosind afirmaţia din limba germană „Ia, ia!”.

Martora i-a transmis lui Onuțe că a purtat o discuţie cu Alexander Adamescu, spunându-i că: „Păi, i-am spus lui Alexander, că m-a sunat pe mine vineri, că o să vii marţi, miercuri şi că vrea să vorbe … să vorbeşti cu el”.

Scopul întâlnirii dintre martorul Onuțe şi Dan Adamescu  era determinat de întâlnirea pe care o avusese martorul la tribunalul Bucureşti cu Borza, aspect care rezultă din discuția avută de cei doi””, se mai arată în dosar.

Citește și: DNA Intervenție de tip MAFIOT a lui Dragnea la un MARTOR al DNA...

Adamescu Jr. ar fi știut despre mituirea magistraților

„Daniel Onuțe: Da, a…deci astăzi nici n-am ştiut. Am aflat c-a venit doamna BORZA la…tribunal şi am aflat exact ceea ce şi cum avem de făcut. Ă…

MARTORĂ: Păi ă… fă o programare la senioru …[…]…şi oricum noi trebuie să ne întâlnim mâine să vorbim cu şefu, cu ALEXANDER”, este una dintre discuțiile dintre săgeata afaceriștilor Adamescu și alți martori aflați pe traseul mitei.

Din conţinutul acestei convorbiri telefonice, notează DNA, „rezultă că atât Dan Adamescu cât și Alexander Adamescu aveau cunoştinţă despre demersurile de corupere a magistraţilor menţionaţi mai sus, având un rol determinant în luarea deciziei de mituire”.

Conspirativitate...

„Pentru evitarea unei eventuale înregistrări a convorbirilor din care ar putea rezulta înţelegerea de mituire a jDan Adamescu pe telefon „Nu, nu, nu pe telefon!”, aspect cu care acesta este de acord „Am priceput! Da, da, da! Sigur! O.K. ...[...]...şi trebuie să ne vedem să punem la punct …[…]… ce avem de pus la punct”.

La data de 06.12.2013, ora 18:13:12, Onuțe a contactat-o pe Borza, căreia i-a transmis că a avut o discuţie cu Dan Adamescu , pe tema înţelegerii dintre aceştia, asigurând-o că în cursul zilelor următoare vor reuşi remiterea sumelor de bani, după cum urmează:

„Tocmai eram într-o discuţi la uber sef …[…]…pe tema noastră de săptămâna viitoare...[...]... avem o rugăminte …[…]… nu ştiu dacă reuşim marţi, dar miercuri sau joi sigur rezolvăm”, Borza solicitând ca remiterea banilor să se realizeze mai repede, întrucât urma să plece din localitate, atât ea cât şi cei doi magistraţi: „… Deci eu plec. Nu. Bine ...[...]....Şi pleacă şi altă lume”.

Onuțe a încercat să explice că decizia remiterii unui folos către judecători nu îi aparţinea: „Trag cu dinţii, că demult tot o lălăi”, ocazie cu care Borza i-a reproşat: „Păi, zău! Las-o … (înjură)! Nu! Nu! Le spui stop cadru! Nu! Pe bune acum! ...[...].... Să fie sănătoşi! ...[...]....Ce Dumnezeu, ne jucăm? Adică, pe urmă eu n-am..nu mai am ce vorbi cu ei, că eu plec...[...]....Dar nu mai pot!eu nu pot să stau să mă duc: Stand by! Hai! Stop! Cum? Am stabilit o oră””, au mai notat procurorii în dosarul transmis instanței.

Amânări date de magistrați în așteptarea mitei...

„Pentru a întări cele spuse şi a evidenţia eventualele consecinţe ale neremiterii folosului, Borza a afirmat: „şi nu mai găseşti pe nimeni, mă frate! ...[...]....şi nu-i bine, nu-i bine”, solicitându-i interlocutorului să-şi dea încă o dată acceptul: „Dacă nu poţi, să-mi spui. Măcar să ştiu”.

Cu privire la aceasta, se poate observa rolul lui Onuțe , acesta având nevoie de un accept prealabil dat de Dan Adamescu, respectiv „vă zic, dar bineînţeles! De putut, putem, acum ştiţi dvs., procedurile ne omoară întotdeauna”.

Citește și: INTERCEPTARE Avertismentul CODAT dat de 'cârtița' de la CI șefului de la Permise Suceava...

Borza, având în vedere că avea deja stabilită o întâlnire în cursul zilei de marţi, 10.12.2013, cu magistraţii i-a cerut lui Onuțe: „şi când îmi dai feedback-ul?”, acesta subliniind că „Luni dimineaţă, eu trebuie să demarez totul ...[...]...împreună cu persoana desemnată”.

Având în vedere faptul că urma să remită un folos material magistraţilor, Onuțe i-a cerut lichidatorului Borza să intervină pe lângă magistraţi în vederea obţinerii unei noi amânări:

„Deci a rămas în pronunţare pe deschiderea falimentului, la societatea asta micuţă şi pe celelalte ne-a dat termen foarte scurt, de două săptămâni. Că a fost clar un termen de tragere de timp din partea celorlalţi...[...].... La Activ Construcţii Industriale...[...]....Acum? eu mă gândeam că mai putea amâna un pic”, Borza dându-şi în acest sens acceptul, dar, justificând astfel şi remiterea folosului: „Păi, vezi? Vedem””, se mai arată în actele de la dosar.

Risc de „neplată„ pretinsă mită....

„În continuare, Onuțe i-a spus lichidatorului, în referire la dosarele nr. 41848/3/2012/a1 şi 19950/3/2013: „..iar pe alealalte, privind anularea şi admiterea contestaţiei noastre şi anularea actului, a dat termen pe nouăsprezece decembrie ...[...]....Deci: este contestaţia BAUMAISTER ca să fie înscris ca şi creditor majoritar la BAUMEISTER CONSTRUCŢII CIVILE. ACTIV CONSTRUCT INDUSTRIA fir-ar să fie! Aşa îi tot zic pe vechea denumire. Acolo avea termen pe nouă”.

În acest context Borza, având în vedere că societatea BAUMEISTER avea dosare şi la completul C3, al judecătorului Ion Stanciu  şi la completul C8 al judecătoarei Elena Rovența, a părut confuză, întrebând:

„Vorbeşti de Stanciu? (n.n. judecătorul STANCIU ION)”, Onuțe răspunzând: „Nu! Vorbesc de completul celălalt”, după care Borza a întrebat din nou: „Rovența? (n.n. judecătorul Rovența Elena)”, Onuțe afirmând „Da”. Cu toate acestea, Borza nefiind lămurită de nominalizarea judecătoarei Elena Rovența  l-a întrebat pe Onuțe:„Păi, ea ce treabă are cu asta?”, acesta explicându-i că: „Păi, ea este la, la ACI (Activ Construcţii Industriale), unde BAUMAISTER este creditor majoritar, dar deocamdată ei se judecă”.

Considerând că în urma remiterii unui folos material soluţiile din dosare ar trebui să fie favorabile, Onuțe a afirmat: „Bun! Acolo avem termen pe nouăsprezece decembrie şi astea trebuie să le, să le câştigăm! Ne-am luptat atâta pentru ele, apoi trebuie să le câştigăm”.

Citește și: DOSAR Cum a ajuns DNA la `cârtița` de la CONTRA-INFORMAȚII Suceava...

Borza  s-a aratat circumspectă cu privire la încadrarea lui Onuțe în termenul fixat pentru remiterea folosului întrebându-l: „Dar mai ai timp?”, acesta afirmând: „Dar sigur că da! Bine,am eu, aşa o chestiune de rezervă, dar aia vreau să o folosesc doar în ultimul moment...[...].... Păi asta zic! aia pot că o folosesc, s-o accesez în ultima secundă, cât să nu fie prea târziu, cât să nu fie prea târziu şi o voi folosi”.

În acelaşi registru, de a-l convinge pe Onuțe de influenţa pe care Borza pretinde că o avea asupra celor doi magistraţi aceasta a afirmat: „nu le dau, nu le dau...[...]....Nu le dau, Daniel, dar să ştii că pot dacă vreau...[...]....Glumesc, dar hai, mă să o rezolvăm, adică să nu stăm aşa, că eu nu pot să umblu după voi toată ziua, bună ziua!”.

Pe tot parcursul conversaţiei Borza s-a arătat îngrijorată de un eventual refuz de a i se remite folosul material de către reprezentanţii BAUMEISTER, afirmând:

„Păi, da, numai că na! În stilul ăsta, nu ştiu. Mai bine i se întâmplă ceva, nu ştiu. Dacă crezi că e vreo problemă, atunci luăm mâna de pe ei şi la revedere! Ne vedem de treabă, nu crezi?”.

Onuțe a explicat această situaţie prin: „Na! Diverse socoteli interne care nu ţin de...”, iar Borza a completat: „De valori”, Onuțe continuând: „Exact! Nu ţin de nimeni, ci doar de propria gestiune a lor”, în acelaşi timp liniştind-o pe Borza „Deci, eu cred că o să-i am marţi dimineaţa. Concluziile o să le am marţi dimineaţa gata””, au mai notat procurorii DNA în dosar.

Din semantica frazei, scriu aceștia în actele dosarului, „reiese că, deşi Onuțe foloseşte explicit termenul de „concluzii”, substantivul fiind de genul feminin, iniţial foloseşte un pronume de genul masculin, ca substituent al cuvântului „bani””.

Lichidatoarea propusă la un tete-a-tete cu Dan Adamescu

„Onuțe  i-a propus lichidatorului Borza că ar fi fost bine ca aceasta să aibă personal o discuţie cu ADAMESCU GRIGORE-DAN: „Ei, de asta, poate, la un moment dat, e necesară o discuţie tet-a-tet”, aceasta achiesând la o astfel de posibilitate: „Da! Sigur! Cu drag. Bine, aştept! Îmi planifici tu”, scopul final fiind acela de a-i explica lui Dan Adamescu urgenţa demersurilor întreprinse: „Sigur! Sigur! Atuncea, no! Să fie şi mai motivaţi! …[…]… Ştii? Un pic ar trebui, fără detalii, ştii? ...[...]....Că n-o să discut...[...]....Asta doar un pic aşa, ştii? Să... poate să-şi dea seama că... pe ce lume trăiesc, ştii?”.

Cei doi interlocutori reiau subiectul discuţiei prezentate mai sus în cadrul convorbirii telefonice de la ora 18:32:06, Borza exprimându-şi disponibilitatea de a merge personal să vorbească cu Dan Adamescu  în cursul zilei de luni:

Citește și: Ceasurile de LUX predate de Mircea Geoană la DNA revin la acesta...

„Da tu poţi să stabileşti pentru luni dimineaţă, dacă vrei, cu ei”, dar Onuței-a explicat: „Bine ar fi, dar nu pot aşa iute. Vă spun sigur, mai ales că dimineaţă nu serveşte...[...]....nu, nu, nu. Trebuie să vadă, că e atât de plin... că pff! De la 3 tot am aşteptat să intru şi am intrat la 5 şi jumătate”.

Cu toate acestea, Borz a considerat: „Da eu zic că ar fi bine să vorbesc cu el, ştii? ...[...]....la modul general. Băi, frate, uite aşa, am încredere în Daniel, aşa vorbim, nu ştiu ce ...[...]....Un pic să vadă, să mă cunoască măi, frate, că poate el crede că eu-s dusă cu pluta””, se mai arată în dosar.

DNA explică faptul că „din această discuţie reiese că, în cursul zilei respective, de 06.12.2013, Onuțe s-a întâlnit cu Dan Adamescu, care la rândul lui a avut cunoştinţe despre demersurile de corupere a magistraţilor, fiind, în fapt beneficiarul lor”.

„Întotdeauna se achită de datori....„

„Borza l-a întrebat pe Onuțe : „Adică, vor totul sau n-am înţeles?”, martorul susţinând: „Îhî...[...]....dacă se poate, pe ochi frumoşi”, acelaşi interlocutor afirmând: „Bine, se achită, dar întotdeauna trebuie insistat...[...]....întotdeauna se achită de datorii, da...”.

Borza  a considerat că raportat la situaţia existenţă la acel moment: „nu mai e cale de întors”, înţelegerile cu magistraţii fiind deja făcute, Onuțe fiind de acord cu aceasta:

„Păi, nu prea mai e, că dacă e, atunci doar se rupe gâtul la întoarcere”, anticipând astfel eventualele consecinţe ale neremiterii banilor către magistraţi””, se mai arată în filele cazului de mare corupție.

Propunerea lichidatoarei pentru Adamescu în caz de neplată...„s-o ia în freză un pic!”

„La ora 18:38:17, Borza l-a apelat pe Onuțe, propunându-i acestuia ca în situaţia în care Dan Adamescu nu ar fi fost de acord cu remiterea banilor să-l lase pe acesta „s-o ia în freză un pic!”, aspect pe care Onuțenu l-a agreat: „Nu, nu, nu. Nici vorbă de aşa ceva ...[...].... N-avem nevoie de emoţii”.

În acest context, Borza i-a solicitat lui Onuțe să-i spună personal lui Dan Adamescu că în situaţia în care nu remite o sumă de bani în dosarele respective nu va avea câştig de cauză:

„Spune-i-o direct! Eu i-aş spune-o direct. De-aia, ţi-am zis să mă laşi să-i spun eu, dar tu nu vrei ...[...].... Nu vrei să i-o spun eu? ...[...]... Eu nu vreau să mă bag, nu, nu i-o spun eu, că eu spuneam la modul general. Spune-i-o tu, că eu nici nu vreau, mie-mi convine. Dar, eu, dacă i-o ziceam, îi spuneam aşa, mai tranşant, ştii?”.

Citește și: BREAKING Dedesubturile dosarului primarului Chirica

În urma insistenţelor lichidatorului BORZA MONICA-ANGELA, ONUŢE DANIEL, în conversaţie telefonică de la ora 19:23:46, i-a confirmat că în ziua de luni va fi rezolvată problema remiterii sumei de bani: „Uitaţi, tocmai mi s-a confirmat că luni rezolvăm …[…]… Deci, ni s-a confirmat că se rezolvă şi e o.k.”, aceasta fiind mulţumită de respectivul răspuns: „Bine. Bine, Dane!””, au mai notat anchetatorii în dosar.

Momentele dinaintea „livrării„...la bancă pentru eliberarea numerarului

„La data de 09.12.2013, ora 10:40:11, Borza, conform celor stabilite anterior, l-a contactat pe Onuțe, care i-a spus că o să vină la ea la birou şi că în ziua următoare Borza poate să meargă la judecători pentru a remite banii.

În data de 10.12.2013, la ora 09:52:01, Borza l-a contactat pe Onuțe pe care l-a întrebat dacă: „Rămâne valabil aşa”, răspunsul acestuia fiind afirmativ: „Da, rămâne aşa, sigur că da”, cei doi stabilind să se întâlnească la ora 11:30.

La ora 10:56:46, Onuțe i-a transmis lichidatorului Borza că aşteaptă la bancă să-i elibereze numerarul: „Ă…aştept să-mi elibereze banca…[…]… Am înţeles că…ăştia îmi zic să doar după 12:00…Am zis: „Domnule, nu se poate, acum verificaţi, trebuie să fie…daţi drumul! Nu se poate aşa…, mă lălăiţi!” Aştept să se deblocheze şi să…să vin încolo”.

La ora 11:02:31, Borza l-a contactat pe Onuțe şi l-a întrebat dacă a reuşit să procure vreo sumă de bani pentru judecătoarea Elena Rovența: „Dar nici…, nici la…, nici pentru…, nici la doamna nu te-ai descu…?”, acesta comunicându-i că nu a fost posibil întrucât: „Păi, totul e acolo, în aceeaşi chestie”.

La ora 13:40:45, Borza a fost înştiinţată de Onuțe că a intrat în posesia banilor: „în momentul acesta am reuşit să iau împrumutul”, aceasta transmiţându-i că a remis deja suma de bani către judecătoarea Elena Rovența, din fonduri proprii, astfel:

„Că m-am descurcat eu, până la urmă…[…]…păi…vii acolo şi mă duc şi mâine şi atunci ne întâlnim acolo, eu mai stau aici 20 de minute””, mai arată DNA privind filmul transmiterii mitei către magistrații TB.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.