DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

DOSAR DNA Vigilența lui Dragnea TESTATĂ de un intermediar în afacerea penală `vizită la Trump` - A lăsat 40.000 de euro și s-au trimis doar 30.000 de dolari

bugetul.ro
liviu dragnea

Dosarul de mare corupție în care a fost recent trimis în judecată Liviu Dragnea scoate la iveală detalii despre dedesubturile afacerii cu iz penal urmare căreia fostul șef al PSD a reușit să strângă mâna fostului președinte al SUA Donald Trump la momentul investirii sale.

Dosar pe scurt

În acest nou dosar Liviu Dragnea este acuzat de DNA de două fapte de trafic de influență și folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Alături de acesta vor mai răspunde în fața judecătorilor omul de afaceri Cristian Burci și fiul acestuia Carlo Burci pentru complicitate la cumpărare de influență, Gheorghe Dimitrescu, la data faptei consilier parlamentar, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de cumpărare de influență.

Un alt om de afaceri, ce va fi judecat în dosar este Dan Valentin Belcea, trimis și el în fața judecătorilor pentru cumpărare de trafic de influență.

În rechizitoriul transmis Tribunalului București anchetatorii notează că în perioada ianuarie 2017 - mai 2017,  Dragnea ar fi primit de la unul dintre oamenii de afaceri, foloase necuvenite pentru sine și pentru partid, constând în:

- asigurarea accesului la evenimentele din cadrul Ceremoniei de învestire a președintelui SUA, din perioada 17 - 21 ianuarie 2017, desfășurate la Washington D.C (S.U.A), în baza unui pachet de beneficii în valoare de 250.000 dolari, acces obținut prin intermediul unui om politic și de afaceri american, vicepreședinte al Comitetului Prezidențial de Inaugurare,

- asigurarea, cu ajutorul celorlalți doi oameni de afaceri, a unor servicii de lobby și consultanță politică în valoare de 30.000 USD, în favoarea partidului din care făcea parte. Banii respectivi ar fi fost plătiți, în luna mai 2017, de o societate offshore cu sediul în insulele Virgine Britanice și conturi bancare în Cipru, (controlată de omul de afaceri român cu ajutorul celorlalți doi oameni de afaceri).

De asemenea, arată Direcția, Dragnea a mai acceptat de la același om de afaceri promisiunea unor foloase nepatrimoniale necuvenite constând în participarea, în perioada mai - iunie 2017, la două întâlniri (în final neconcretizate) cu înalți oficiali din SUA.

În acest context, fostul șef al PSD ar fi traficat, în favoarea omului de afaceri român, influența reală pe care o avea față de prim-ministrul și alți membri ai Guvernului României, promițându-i că îi va determina pe aceștia să îi asigure interesele de afaceri, în special din domeniul militar și al intelligence, pe care respectivul le avea în România.

II. În perioada mai - octombrie 2017, inculpatul Dragnea Nicolae-Liviu și-ar fi folosit autoritatea și influența ce decurg din calitatea de președinte al unui partid politic față de inculpatul Dimitrescu Gheorghe, precum și față de alte două persoane, în scopul de a obține, în aceeași perioadă de timp, foloase necuvenite pentru sine și pentru partid, cu încălcarea dispozițiilor Legii nr. 334/2006 privind finanțarea partidelor politice, constând în servicii de lobby în valoare de 100.000 USD (din care 45.000 de euro ar fi fost achitați de inculpatul Dimitrescu Gheorghe). Serviciile respective ar fi fost prestate de o societate americană de lobby, pentru stabilirea și perfectarea unor vizite ale lui Dragnea Nicolae-Liviu cu înalți oficiali americani.

În schimbul foloaselor primite de la Dimitrescu Gheorghe, în perioada iunie - iulie 2017, inculpatul Dragnea Nicolae-Liviu ar fi traficat în favoarea acestuia, influența reală pe care o avea asupra ministrului afacerilor externe, promițând că îl va determina pe înaltul demnitar să îl desemneze pe primul în funcția de consul general al României la Bonn, lucru care s-a și întâmplat.

A vrut să `ciupească` din `afacerea` lui Dragnea...

Ancheta procurorilor DNA scoate la iveală lejeritatea cu care Liviu Dragnea umbla cu zeci de mii de euro, bani ai săi sau ai altora, pentru sesiuni de lobby despre care credea că ar putea să îi aducă popularitate în țară.

„În această perioadă, în contextul în care societatea de lobby ... LLC încă nu primise întreaga sumă de bani pretinsă pentru serviciile sale și condiționa continuarea demersurilor de plata integrală a sumei de 100.000 USD, martorul ( )-( ) (consilier la Cancelaria șefului CDEP - n.n) a hotărât să contribuie și el cu o parte din suma rămasă de plată, respectiv cu suma de 15.000 de euro.

Martorul ( )-( ) (consilier la Cancelaria șefului CDEP - n.n) a procedat în acest sens, înțelegând gestul său, respectiv contribuția sa financiară în cuantum de 15.000 euro, pe de o parte, ca o investiție, având în vedere autoritatea și influența de care se bucura Liviu Dragnea la nivelul executivului din România din postura de președinte al Camerei Deputaților, sperând că serviciul său va fi răsplătit de acesta din urmă, iar pe de altă parte, ca o asumare a îndeplinirii voinței și dispoziției inculpatului Liviu Dragnea de a se organiza vizita respectivă, martorul făcând parte din grupul responsabilizat de inculpat de reușita acelui demers, Liviu Dragnea pretinzând practic în mod neechivoc pentru sine și ( ) acele servicii de lobby și implicit sumele de bani reprezentând contravaloarea acestora.

...

În data de 19 septembrie 2017, orele 08.35 și 09.03, ( ) a discutat telefonic cu ( )-( ) (consilier la Cancelaria șefului CDEP - n.n) și au stabilit să se întâlnească în parcarea benzinăriei ( ) din zona ( ) din București.

Cu ocazia întâlnirii, ( )-( ) i-a remis lui ( ) o pungă în care se afla suma de 15.000 de euro. Ulterior, la ora 15:21, ( ) l-a anunțat telefonic pe ( ) că s-a întâlnit cu ( )-( ) și că a primit suma de 15.000 de EURO de la acesta.

În aceeași zi ( ) a transferat din conturile ( ) LLC New York suma de 15.000 DOLARI în conturile societății ( ) LLC.

...

În data de 06 octombrie 2017 martorul ( )-( ) (consilier la Cancelaria șefului CDEP - n.n) a fost chemat în biroul lui Liviu Dragnea de la Palatul Parlamentului, ocazie cu care martorul a fost informat de Liviu Dragnea că în ziua respectivă o să fie contactat telefonic de unul dintre ( ), martorul înțelegând că este vorba de primirea unei sume de bani în contul serviciilor de lobby”, se arată în dosarul DNA.

Concret, ar fi vorba despre un consilier al lui Liviu Dragnea și șoferul acestuia, doi dintre cei care livrau sumele de bani de la Dragnea către intermediari și invers.

„În aceeași zi, martorul ( ),( ), l-a preluat pe acesta de la sediul Parlamentului României cu destinația sediul ( ) din Kiseleff, fără să facă vreo oprire pe traseu.

În momentul în care au ajuns la acea locație, Liviu Dragnea i-a transmis martorului că a lăsat în mașină, pe bancheta din spate, unde de altfel acesta stătea în timpul deplasărilor, un plic, despre care i-a spus că o să vină ( ) să îl ia.

Liviu Dragnea i-a mai spus martorului ( ) să îi dea acel plic lui ( ), fără să mai facă alte precizări. După aproximativ 30 de minute de la discuția avută cu Liviu Dragnea, la sediul ( ) din Kiseleff s-a prezentat ( ).

În momentul în care ( )-( ) (consilier la Cancelaria șefului CDEP - n.n) a ajuns la sediul ( ) din Kiseleff, ( ) i-a transmis acestuia că are să îi dea ceva din partea lui Liviu Dragnea și i-a dat plicul despre care vorbise cu Liviu Dragnea. ( ) ( ) l-a sunat imediat pe ( ) la ora 16.07.52, care se afla în București, și l-a rugat să vină în zona Pieței ( ), unde s-au întâlnit la ora 16.48.

În aceste împrejurări, ( )-( ) (consilier la Cancelaria șefului CDEP - n.n) i-a remis lui ( ) plicul cu bani pe care îi primise de la ( ), care la rândul său îl primise de la Liviu Dragnea, în care se afla suma de 40.000 de euro”, se arată în dosar.

Ar fi vorba de primirea efectivă a plicului cu bani de la Dimitrescu, în contul lui Liviu Dragnea.

În continuare, arată procurorii DNA intermediarul afacerii, cel care făcea plățile ar fi înțeles „eronat” suma ce trebuia trimisă firmei americane ce se ocupa de lobby-ul pentru Dragnea.

Concret intermediarul a trimis 30.000 de dolari în primă fază iar a doua zi, după ce i s-a atras atenția că „a înțeles greșit suma” a mai remis 10.000 de dolari. Surse judiciare afirmă că la acest moment intermediarul ar fi încercat să își oprească încă 10.000 de euro din suma stabilită anterior cu protagoniștii afcerii judiciare.

„La orele 16.53 ( ) l-a anunțat telefonic pe ( ) că s-a întâlnit cu ( )-( ) (consilier la Cancelaria șefului CDEP - n.n) și că a primit suma de 40.000 de euro de la acesta iar la orele 16.57.33 ( ) a fost sunat și de Dimitrescu Gheorghe, care la rândul său i-a confirmat remiterea banilor.

În aceeași zi ( ) a transferat din conturile ( ) LLC New York suma de 30.000 USD în conturile societății ( ) LLC, înțelegând în mod eronat că aceasta este suma care mai trebuia să fie transferată în conturile societății de lobby, restul de 10.000 USD transferându-i în data de 10 octombrie 2017”, se mai arată în dosarul transmis judecătorilor.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.