Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DOSAR Groaza pe care Buzatu a băgat-o în subalternii săi: Evitau să îi pronunțe numele; Îl denumeau după funcțiile deținute

Audiere martor

DNA nuanțează influența pe care Dumitru Buzatu o avea în județ, în rândul subalternilor, frica acestora de a vorbi despre șeful lor chiar și după aruncarea acestuia după gratii pentru fapte de mare corupție, dar și curajul unora de afirma clar și răspicat că au presiuni din partea fostului șef al CJ Vaslui.

Astfel, în vreme ce unii martori afirmă, contrar celor interceptate telefonic și ambiental de DNA, că nu au resimțit presiuni din partea fostului lider CJ, alții arată cu subiect și predicat că Buzatu exercita presiuni asupra lor.

A băgat groaza în subalterni

„În urma audierii martorilor funcționari în cadrul CJ Vaslui, s-a constatat faptul că aceștia manifestă o temere față de detalierea aspectelor care țin de derularea proiectului Drumului Strategic cu privire la atribuțiile pe care le-au avut.

Toate aceste persoane afirmă că nu au resimțit presiuni exercitate de către Buzatu Dumitru cu privire la urgentarea întocmirii documentației și ulterior efectuarea plății.

S-a constatat faptul că Buzatu Dumitru manifestă o mare influență asupra persoanelor menționate iar aceștia au temeri în a descrie relație pe care o aveau cu președintele CJ Vaslui.

Toți martorii au manifestat un sentiment de temere în ceea ce-l privește pe Buzatu Dumitru, temere atât de puternică încât martorii evitau să-i pronunțe numele lui Buzatu Dumitru, preferând să-l individualizeze prin funcțiile pe care acesta le avea, ca de exemplu președintele Consiliului Județean Vaslui, ordonatorul principal de credite, etc”, se arată în dosarul care acum este analizat de judecătorul de cameră preliminară al Tribunalului Vaslui.

Martori mincinoși...

„S-a constat faptul că multe aspecte din declarațiile martorilor sunt în contradicție totală cu procesele verbale de redare a convorbirilor telefonice iar în momentul prezentării martorilor acestor procese-verbale sau chiar ascultarea convorbirilor interceptate aceștia au negat în continuarea presiunile pe care Buzatu Dumitru le exercita asupra acestora chiar și în momentele în care Buzatu Dumitru era impulsiv sau folosea un limbaj injurios sau discriminatoriu.

Din declarația managerului de proiect și adminstrator public al Județului Vaslui reiese faptul că Buzatu Dumitru utiliza foarte rar expresii injurioase în convorbirile telefonice dar acesta le-a interpretat ca făcând parte din “limbajul folcloric” utilizat de Buzatu Dumitru.

În ceea ce privește presiunile pe care Buzatu Dumitru le-a exercitat asupra sa pentru a urgenta întocmirea documentației aferente efectuării plăților, presiuni cărora acesta nu a mai rezistat și a afirmat că va merge la București cu u pistol sau cu o mitralieră kalasnikov pentru a-l determina pe Emeric Koti să semneze anumite documente necesare efectuării plății, martorul a negat existența unor presiuni și a argumentat că uneori utilizează un limbaj plastic.

În ceea ce privește presiunile exercitate de Buzatu Dumitru asupra acestui martor și pe care acesta le transmitea asupra echipei de implementare a proiectului, acesta a argumentat că a perceput reacțiile acestora ca pe o izbăvire că au reușit să finalizeze documentația aferentă decontului către CJ Vaslui.

Fiind întrebat cum a decurs procedura de plată a antreprenorului care a efectuat lucrările pe lot 3 al Drumului strategic, martorul a precizat că atitudinea lui Buzatu Dumitru a fost aceeași pentru că au fost întârzieri privind determinarea stadiului fizic al lucrărilor, întocmirea situației finale de către supervizor și schimbarea liderului de asociere și că toate aceste aspecte au generat întârzieri.

„Aceste aspecte nu se confirmă având în vedere măsurile de supraveghere tehnică dispuse în cauză dar se observă intenția martorului de a nu scoate în evidența presiunile pe care Buzatu Dumitru le exercita pentru întocmirea urgentă a documentației necesară efectuării plăților”, notează procurorii DNA în dosarul aflat la Tribunal.

Injuriile lui Buzatu, temeri pentru martori...

„În ceea ce-l privește pe martorul ..., acesta manifestă o temere în a descrie presiunile pe care Buzatu Dumitru le exercita asupra lui.

Martorul nu consideră că limbajul licențios și ieșirile nervoase ale lui Buzatu Dumitru, care se manifesta rar în acest fel, pot fi interpretate ca presiuni dar afirmă că i-au creat un disconfort.

......

În ceea ce-l privește pe martorul..., acesta manifestă aceeași temere față de Buzatu Dumitru, respectiv nu recunoaște presiunile pe care cel din urmă le exercita asupra sa.

În același timp acest martor susține că Buzatu Dumitru nu s-a manifestat până atunci prin expresii injurioase sau stări impulsive în prezența sa cu excepția celor în legătură cu efectuarea plăților către SC Soragmin SRL din cursul perioadei august-septembrie 2023.

Martorul afirmă că deși Buzatu Dumitru l-a contactat pentru a vedea dacă documentația aferentă plăților pentru lot 1 și 2 a ajuns la acesta în vederea efectuării plăților nu a perceput acest demers ca o presiuni ci ca un mod de aducere la îndeplinire a obligațiilor, deși Buzatu Dumitru nu a procedat în acest fel și cu plata efectuată pentru Lot 3”, se mai arată în dosar.

Presiuni directe la supervizor

În ceea ce-l privește pe martorul supervizorul din partea SC Eurocerad SRL, afirmă că a simțit că asupra sa s-au exercitat presiuni din partea lui Buzatu Dumitru, atât direct, cât și indirect prin intermediul numiților ...., ..... .

Martorul consideră că presiunile au fost exercitate pentru a întocmi mai rapid documentația aferentă efectuării plăților către SC Soragmin SRL.

În ceea ce-l privește pe martorul Koti Emeric, supervizorul din partea SC Eurocerad SRL, afirmă că a simțit că asupra sa s-au exercitat presiuni din partea lui Buzatu Dumitru, atât direct, cât și indirect prin intermediul numiților Caragață Valeriu și Toma Cătălin Alexandru.

Martorul consideră că presiunile au fost exercitate pentru a întocmi mai rapid documentația aferentă efectuării plăților către SC Soragmin SRL.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.