Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dosarul `Baza Cutezătorii`, la FINAL - ICCJ va stabili dacă elimină `CONSECINȚELE DEOSEBIT DE GRAVE` din fapta de ABUZ a ex-secretarului de stat Costoiu

Inquam Photos / Octav Ganea
mihnea costoiu

Instanța supremă a reluat, joi dezbaterile, în dosarul de mare corupție al fostului secretar de stat în ministerul Educației, Mihnea Cosmin Costoiu, iar după audierea acestuia a ascultat argumentele pro si contra privind schimbarea încadrării juridice a faptei de abuz în serviciu pentru care acesta este judecat.

Concret, Mihnea Costoiu este judecat pentru o faptă de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, gravitatea rezultând din prejudiciul uriaș, de aproape o sută de milioane de euro, constatat de DNA la momentul trimiterii în judecată.

La termenul de joi avocatul acestuia a explicat instanței de judecată că în raport de expertiza efectuată pe parcursul cercetării judecătorești și în raport de evoluțiile legislative articolul care prevede consecințele deosebit de grave pentru fapta de abuz în serviciu a clientului său ar trebui eliminat.

Citește și: RAPORT BOMBĂ privind ASASINATUL EXPLOZIV de la ARAD-Angajați MApN ce ar putea face parte din anturajul...

La rândul său procurorul DNA prezent la ședința de judecată a explicat că pentru eliminarea acestui articol judecătorii ar trebui să constate situația prejudiciului, ceea ce i-ar face să se antepronunțe cu privire la decizia finală, astfel că se creează un impas juridic.

Totodată, a explicat magistratul DNA, și după expertiza efectuată la cererea instanței prejudiciul rămâne de peste 2 milioane de lei fapt de nu ar duce la înlăturarea articolului ce prevede luarea în calcul a consecinței deosebit de grave.

Concret, magistratul DNA a cerut respingerea schimbării încadrării juridice a faptei pentru care este judecat Mihnea Costoiu.

„Prejudiciul depășește 2 milioane de lei. Deci are consecințe deosebit de grave așa cum s-a notat în rechizitoriu. Când o instanță se pronunță pe prejudiciu anterior decizie de schimbare a încadrării juridice.

Concret ca să aveți în vedere decizia CCR trebuie să vă aplecați strict asupra prejudiciului și să faceți o constatare.

Exact această constatare poate reprezenta o antepronuntare pe fondul dosarului”, a explicat procurorul anticorupție.

ICCJ a rămas în pronunțare privind acest aspect și a cerut avocaților lui Costoiu să se pregătească de pledoariile finale pentru data de 16 decembrie.

Citește și: Expertiză CRIMINALISTICĂ și de VOCE cerută de foștii ȘEFI ai Academiei de Poliție la ICCJ...

Acuzații...

Procurorii DNA de la Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupției au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, în 26 martie 2018 a fostului secretar de stat la Ministerul Educației Naționale, Mihnea Costoiu, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

În rechizitoriul transmis judecătorilor instanței supreme procurorii DNA au notat că în perioada martie – septembrie 2009, Costoiu, cu încălcarea dispozițiilor legale privind bunurile proprietate publică, a încheiat cu Fundația “Dinu Pescariu” un act adițional la un contract de locaţiune încheiat anterior cu Regia Autonomă - Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (R.A.-A.P.P.S.).

Costoiu vs. MEC

Actul adițional, mai notau anchetatorii DNA, a fost încheiat fără a exista o aprobare dată printr-o hotărâre de guvern, fără organizarea unei licitații publice în condițiile legii, precum și în lipsa avizului direcțiilor de specialitate din cadrul ministerului.

Mai mult, acest document a fost încheiat în condițiile în care Ministerul Educației Naționale intentase proces Fundației „Dinu Pescariu” pentru rezilierea contractului, proces care, în perioada respectivă, se afla în curs de judecată (terenurile și construcțiile aferente Bazei Cutezătorii fuseseră trecute în domeniul public al statului prin Hotărârea de Guvern nr. 160/2005).

Situația creată prin semnarea actului adițional era menită să oprească procesul în care Ministerul Educației Naționale solicitase încetarea contractului de locațiune.

Prejudiciul...

Prin această modalitate s-a cauzat Ministerului Educației Naționale un prejudiciu în valoare totală de 10.796.662,8 euro reprezentând diferența dintre valoarea reală de piață a chiriei în sumă de 11.741.662,8 euro (111.825,36 euro/lună x 105 luni în perioada iulie 2009-martie 2018) și suma efectiv plătită de Fundația “Dinu Pescariu” de 945.000 euro (9000 euro/lună x 105 luni în perioada iulie 2009-martie 2018).

Până la momentul întocmirii rechizitoriului Ministerul Educației Naționale nu a comunicat dacă se constituie parte civilă în cauză.

Citește și: Declarație ȘOC în dosarul agenților VIOLENȚI de la SECȚIA 16: „Nu l-am denunțat pe Șeicaru„ ...

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor imobile ce aparţin inculpatului Costoiu Mihnea Cosmin.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Față de suspecții Păunică Mihai, Ispas Gabriel Liviu și Leahu Gabriel a fost dispusă soluția clasării, având în vedere că prin raportul de expertiză criminalistică dispusă în cauză s-a stabilit că semnăturile de pe actul adițional la contractul de locaţiune nu au fost executate de aceștia.

De asemenea, a fost dispusă soluția clasării și față de inculpatul Pescariu Dinu Mihail, deoarece nu există probe pentru a atrage răspunderea penală a acestuia dincolo de orice îndoială rezonabilă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.