Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dosarul falimentului Astra Asigurări începe la instanţa supremă - DNA a atacat pedepsele mici date de Curtea de Apel Bucureşti

DNA

Un complet de trei judecători de la instanţa supremă ia, miercuri, în discuţie, apelurile declarate de procurorii DNA dar şi de persoanele condamnate de Curtea de Apel Bucureşti, între care şi fosta şefă a CSA, Angela Toncescu în dosarul privind falimentarea societăţii Astra Asigurări.

Procurorii DNA au făcut apel după ce pedepse Curtea de Apel Buucreşti a stabilit pedepse modice persoanelor cu funcţii de conducere trimise în judecată în acest dosar.

Citeşte şi: ULTIMUL ATAC al lui Dragnea înainte de LUNGUL DRUM la CEDO - Acesta poate cere revizuirea procesului DGASPC prin revizuire de fond

Angela Toncescu, fosta şefă a Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), a fost condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu în dosarul falimentării Astra Asigurări. Decizia Curții de Apel București nu este definitivă.

Magistrații Curții de Apel București au mai decis condamnarea a doi foști vicepreședinti ai Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Tudor Baltă și Constantin Buzoianu, care au primit câte 3 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, informează Mediafax.

Decizia Curții de Apel București nu este definitivă.

Citește și: Liviu Dragnea rămâne după gratii - Instanța supremă a respins definitiv calea extraordinară de atac

În această cauză, a fost trimis în judecată și Dan Adamescu, dar procesul a încetat după ce acesta a murit.

În decembrie 2016, Dan Adamescu şi Angela Toncescu, fosta şefă a Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) au fost trimişi în judecată de procurorii DNA, alături de alte opt persoane, pentru falimentarea societăţii Astra.

Dan Adamescu trebuia judecat pentru infracţiuni de abuz în serviciu în formă calificată, complicitate la abuz în serviciu şi spălare de bani, ce ar fi fost comise în calitate de preşedinte al Consiliului de Supraveghere al SC Asigurare Reasigurare Astra SA şi administrator al Teh Nova Group Investments li Epsilon Estate Provider.

"Inculpatul Adamescu Dan Grigore, președinte al Consiliului de Supraveghere al Societății de Asigurare Reasigurare ASTRA SA, în perioada 2011-2013, a administrat în mod defectuos societatea Astra, în scopul obținerii unor avantaje personale sau în favoarea grupului de firme afiliate. Administrarea defectuoasă a constat în utilizarea unor practici/metode ilegale pentru a cosmetiza situația financiară a societății Astra, măsuri de natură să acopere activitatea infracțională, dar care, în subsidiar, au determinat și alterarea gravă a mecanismelor de funcționare a pieței interne a asigurărilor", notează procurorii.

Citește și: Avocata lui Liviu Dragnea, REACȚIE FULGER la decizia ÎCCJ

Alături de Adamescu a fost trimisă în judecată şi Angela Toncescu, fost președinte al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (actuala Autoritate de Supraveghere Financiară) pentru două infracțiuni de abuz în serviciu, dar și Tudor Baltă şi Constantin Buzoianu, foşti vicepreşedinţi al CSA, Dan Constantinescu, Daniela Popa, Corneliu Moldoveanu, membri ai CSA, Anabella Ruse, director în cadrul CSA, Marinela Nemeş, director în cadrul CSA, Carmen Ivan, tot director în cadrul CSA.

Potrivit DNA, aceştia l-ar fi ajutat pe omul de afaceri pentru ca, între 2011-2013, să "efectueze o serie de demersuri păguboase" pentru Astra, "cu încălcarea unor dispoziţii din Codul fiscal şi a legislaţiei pieţei asigurărilor şi reasigurărilor". Procurorii susţin că astfel societatea Astra a intrat în procedura administrării speciale şi ulterior în faliment, cu o pagubă de 795.387.999 lei.

Dan Adamescu ar fi dispus acordarea de împrumuturi societăţilor afiliate, de 105.999.859 lei, fără o evaluare a riscului de credit şi măsuri de protejare a resurselor Astra.

De asemenea, ar fi dispus semnarea unui contract de cesiune prin care Astra s-a obligat să plătească integral datoria unei firme către o bancă, în condițiile în care firma respectivă era în procedură de faliment. Datoria respectivă s-ar fi ridicat la 1.594.564,89 euro și 10.000 USD, Astra recuperând doar 358.768 lei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.