Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dosarul nuclear iranian: AIEA şi Teheranul în discuţii pe tema inspecţiilor

Agerpres - Reuters
iran drapel steag

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a informat joi despre stadiul discuţiilor cu Teheranul în vederea menţinerii supravegherii instalaţiilor nucleare iraniene, activitate care să permită continuarea negocierilor menite să salveze acordul nuclear internaţional cu Iranul din 2015, informează AFP preluat de agerpres.

"Agenţia şi Iranul desfăşoară în prezent consultări", a declarat într-un scurt comunicat AIEA, agenţie ONU cu sediul la Viena.

Directorul său general, Rafael Grossi, a anunţat pe 21 februarie încheierea unui "acord tehnic bilateral" de trei luni cu Iranul pentru a "menţine un grad necesar de monitorizare şi verificare".

Anterior, Grossi s-a deplasat de urgenţă la Teheran pentru a încerca să găsească o soluţie înaintea intrării în vigoare a unei noi legi care limita inspecţiile agenţilor AIEA pe teren.

Iranul s-a angajat în special să furnizeze toate datele obţinute de camerele de supraveghere şi alte instrumente dacă sancţiunile SUA vor fi ridicate la încheierea perioadei.

Această înţelegere se apropie de sfârşit, iar europenii care negociază la Viena au cerut Teheranului o prelungire, în aşteptarea finalizării negocierilor.

Conform ţărilor E3 (Franţa, Germania, Regatul Unit), accesul agenţiei este esenţial pentru succesul eforturilor de a restabili JCPOA, încheiat în 2015 pentru a împiedica Teheranul să se doteze cu bomba atomică şi din care fostul preşedinte Donald Trump a retras SUA în 2018.

Noua administraţie americană Biden, care doreşte revenirea SUA în acord, a început discuţii indirecte cu iranienii în capitala Austriei la începutul lunii aprilie pentru a stabili ce sancţiuni trebuie să ridice Washingtonul în schimbul revenirii la respectarea strictă de către Teheran a obligaţiilor sale.

Ultima sesiune a acestor negocieri, separat de cele cu AIEA, s-a încheiat miercuri şi a fost calificată drept "pozitivă" de un oficial american."În pofida acestui fapt, rămân diferenţe importante care încă nu au fost rezolvate, a avertizat oficialul, fără a oferi detalii suplimentare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.