Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dosarul nuclear iranian: Poziţiile Teheranului sunt incompatibile cu acordul nuclear (diplomaţi europeni)

blacknews.ro
Iran AIEA uraniu

Iranul a făcut propuneri incompatibile cu acordul de la Viena privind program nuclear JCPOA (Planul Comun şi Cuprinzător de Acţiune), au declarat luni oficiali diplomatici din cele trei ţări europene implicate în discuţiile pe acest dosar (Franţa, Germania şi Marea Britanie), transmite AFP preluat de agerpres.

"În această etapă, nu a fost încă posibilă intrarea în negocieri reale", şi-au exprimat aceştia regretul."Pierdem timp preţios discutând despre noile poziţii iraniene incompatibile cu JCPOA sau care depăşesc ceea ce prevede" acordul.

După o pauză de cinci luni, negocierile pentru salvarea acordului nuclear cu Iranul au fost reluate pe 29 noiembrie la Viena. La ele participă ţările care continuă să fie parte la acordul din 2015 şi anume Franţa, Germania, Marea Britanie, China, Rusia şi Iran. Statele Unite, care s-au retras unilateral din pact în 2018 şi au reintrodus sancţiuni împotriva Teheranului sub preşedintele Donald Trump, participă indirect. Dosarul pare însă blocat.

"Această situaţie este frustrantă pentru că se cunosc în mod clar contururile unui acord echitabil şi cuprinzător, care să permită ridicarea tuturor sancţiunilor legate de JCPOA şi să răspundă preocupărilor noastre de neproliferare, şi asta încă din vara trecută", au adăugat diplomaţii.

"Dar timpul se scurge. În absenţa unui progres rapid, având în vedere avansul rapid al programului nuclear al Iranului, JCPOA va deveni foarte curând o carcasă goală".

Însă negociatorul-şef iranian Ali Bagheri a raportat duminică că s-au înregistrat progrese.

"Cele două părţi sunt pe punctul de a se pune de acord asupra problemelor care ar trebui să fie pe ordinea de zi. Este o evoluţie pozitivă şi importantă pentru că, la început, nu erau nici măcar de acord în privinţa întrebărilor de negociat", a declarat Bagheri pentru agenţia oficială iraniană Irna.

În schimb, occidentalii îi acuză pe iranieni că au făcut regrese faţă de stadiul negocierilor din primăvară.

Diplomaţia americană suspectează în mod deschis Iranul că doreşte să câştige timp pentru a-şi dezvolta programul nuclear care îl apropie din ce în ce mai mult de capacitatea de a produce bomba atomică.

Washingtonul a avertizat în ultimele zile că nu va lăsa Teheranul să mai treneze pentru mult timp discuţiile şi a confirmat că are în pregătire un plan B, ale cărui detalii nu se cunosc.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.