Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Două carnete ale lui Charles Darwin, dispărute în urmă cu 20 de ani, au reapărut miraculos la Universitatea Cambridge

news.ro
Charles Darwin

Două carnete ale naturalistului britanic Charles Darwin, dispărute în urmă cu peste 20 de ani şi considerate furate, au reapărut de curând în mod miraculos după ce au fost găsite într-o pungă de cadouri abandonată în faţa bibliotecii de la Universitatea Cambridge alături de o felicitare, informează AFP și Agerpres.

Cele două carnete, din care unul conţine schiţa faimosului "Tree of Life" ("Copacul vieţii"), devenit un simbol al teoriei evoluţiei speciilor formulată de naturalistul englez, "au fost predate într-o stare bună bibliotecii Universităţii Cambridge la peste două decenii după ce dispariţia lor a fost constatată", au anunţat marţi reprezentanţii acestei biblioteci într-un comunicat.

Carnetele au fost predate anonim pe 9 martie 2022 într-o pungă roz şi însoţite de un plic în care se afla o felicitare adresată bibliotecarilor britanici, pe care era scris mesajul "Paşte fericit!", precizează comunicatul.

Jessica Gardner, directoarea bibliotecii, s-a aflat în noiembrie 2020 la originea unui apel public pentru recuperarea carnetelor, considerate "probabil furate" şi a căror valoare a fost estimată la mai multe milioane de lire sterline. Poliţia locală a fost atunci contactată şi carnetele au fost adăugate în baza de date a Interpolului dedicată operelor de artă furate.

Cele două carnete au fost scoase din sala în care erau păstrate cele mai preţioase opere ale bibliotecii britanice pentru a fi fotografiate în septembrie 2000.

Cu ocazia unui control de rutină realizat în ianuarie 2001, bibliotecarii au constatat că o cutie în care aflau acele carnete, ce au mărimea unei cărţi de buzunar, nu se mai afla la locul ei obişnuit.

Timp de mulţi ani, bibliotecarii britanici au crezut că cele două carnete au fost plasate în mod eronat într-o altă zonă a acestei biblioteci, care găzduieşte aproximativ 10 milioane de cărţi, hărţi, manuscrise şi alte obiecte.

Lucrările lui Charles Darwin (1809-1882), autorul teoriei evoluţiei speciilor, le-au permis cercetătorilor să înţeleagă mai bine locul ocupat de om în dezvoltarea vieţii pe Terra.

Carnetele regăsite vor fi prezentate în vara acestui an în cadrul unei expoziţii publice organizate la Universitatea Cambridge şi dedicate naturalistului Charles Darwin.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.