Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Două comitete ale ONU cer Franţei să protejeze soţiile şi copiii jihadiştilor din Siria

SANA
lupte Siria Damasc

Două comitete ale ONU, sesizate de familiile soţiilor şi copiilor jihadiştilor deţinuţi de kurzi în Siria, au cerut Franţei să adopte măsuri pentru a proteja drepturile acestora şi pentru a împiedica transferul copiilor în Irak, au anunţat vineri avocaţii familiilor, transmite AFP potrivit Agerpres.

Avocaţii Marie Dosé şi Gérard Tcholakian au sesizat în regim de urgenţă miercuri Comitetul internaţional pentru drepturile copilului şi Comitetul împotriva torturii de la Geneva pentru ca acestea să solicite Franţei repatrierea zecilor de copii şi a mamelor acestora reţinute în taberele din regiunea controlată de kurzi în nordul Siriei.

Cele două comitete au decis vineri să nu ceară Franţei adoptarea unor astfel de "măsuri provizorii".

Cu toate acestea, ele au cerut autorităţilor franceze "să adopte măsurile democratice necesare în vederea asigurării protejării dreptului la viaţă şi la integritate" al acestor familii, în special accesul la îngrijiri medicale.

Cele două comitet au solicitat, de asemenea, autorităţilor franceze "să le informeze despre demersurile întreprinse" în această direcţie.

În opinia avocaţilor, "Franţa nu are aşadar altă alegere decât să profite de încetarea provizorie a focului (dintre forţele Turciei şi cele kurde din nordul Siriei) pentru a organiza în cel mai scurt termen repatrierea acestor copii şi a mamelor lor, aflaţi toţi sub un mandat de arestare internaţional al justiţiei franceze".

"În prezent, copii francezi şi mamelor lor reţinute în taberele din Kurdistanul sirian sunt pradă ofensivelor Turciei, armatei (preşedintelui sirian) Bashar al-Assad şi intenţiilor franceze de a-i trimite în Irak", au atras atenţia cei doi avocaţi într-un comunicat de presă comun.

Aproximativ 300 de femei şi copii francezi se găsesc în tabere gestionate de forţele kurde în nord-estul Siriei, regiune supusă din 9 octombrie unei ofensive armate din partea Turciei, care a făcut ca Franţa să se teamă de un "risc al dispersării" acestora.

Ministrul francez al afacerilor externe Jean-Yves Le Drian este în Irak de joi pentru a discuta despre un posibil transfer şi judecarea în Irak a unor luptători jihadiştilor străini capturaţi de kurzii sirieni, printre care se află şi 60 de cetăţeni francezi.

Discuţiile actuale privesc doar cazul jihadiştilor francezi "care au luptat în Irak", a declarat vineri, la Erbil, Jean-Yves Le Drian.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.