Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Două companii de asigurare, City Insurance şi Euroins, controlează peste 57% din piaţa RCA

facebook.com
asigurari insurance

Două companii de asigurare, City Insurance şi Euroins, controlează peste 57% din piaţa asigurărilor auto obligatorii RCA după primele nouă luni, potrivit datelor publicate joi de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Valoarea totală a primelor de asigurare subscrise pentru asigurările RCA în primele nouă luni ale anului a scăzut cu 6,3%, la 2,688 miliarde lei.

În piaţa asigurărilor auto obligatorii RCA, în primele nouă luni ale anului 2018, se observă o concentrare semnificativă, astfel că primii doi asigurători cumulau aproximativ 57,53% din portofoliul de asigurări RCA din România, potrivit ASF.

Cele două companii sunt City Insurance, cu 32,31% din piaţă, şi Euroins cu 25,22%. Pe locul al treilea se află Asirom cu 14,57%.

În mod tradiţional piaţa RCA din România a fost dominată de 3-4 asigurători, în timp ce ponderile celorlalţi jucători au fost mult mai reduse sau chiar nesemnificative.

Valoarea totală a primelor de asigurare subscrise pentru asigurările RCA în primele nouă luni ale anului a scăzut cu 6,3%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 2,69 miliarde lei.

Exprimat în unităţi anuale (pentru a ţine seama de durata diferită a poliţelor), numărul de contracte RCA încheiate până la 30 septembrie a fost de 4,385 milioane, în creştere cu 12% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, potrivit ASF.

În primele nouă luni al anului 2018, cele mai mari ponderi au fost deţinute de poliţele cu o valabilitate de 6 luni (aproximativ 34%), respectiv 12 luni (30%).

”Din punct de vedere al structurii portofoliilor de clienţi, în primele nouă luni ale anului 2018, ponderea contractelor încheiate cu persoane fizice la nivelul întregii pieţe s-a menţinut la nivelul de aproximativ 80%”, se arată în comunicat.

Pe ansamblul întregii pieţe, prima medie RCA anualizată, a scăzut cu aproximativ 13% în primele nouă luni ale anului 2018 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, înregistrând valoarea de 613 lei.

”Dauna medie RCA plătită pentru vătămări corporale în primele nouă luni ale anului 2018 s-a diminuat comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent cu 2,4%, iar cea pentru daune materiale a crescut cu 8,91%”, se arată în comunicat.

În primele nouă luni ale anului 2018, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, prima medie a înregistrat o scădere cu aproximativ 13%, iar dauna medie o creştere cu aproximativ 6%.

ASF a anunţat, acum, o săptămână, că firmele de asigurări din România au înregistrat un avans de 2,1% al primelor brute subscrise în primele nouă luni, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 7,47 miliarde de lei (1,61 miliarde de euro).

Piaţa asigurărilor din România este caracterizată de un grad mediu spre ridicat de concentrare, în contextul în care cinci companii controlează aproape 58% din piaţă după primele nouă luni ale anului, iar liderul pieţei a devenit City Insurance, cu o cotă de 13,72%, potrivit datelor ASF.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.