Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Două femei, mamă şi fiică, au fost găsite în stare de semiconştienţă, după ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon

Ministerul pentru IMM
pompieri - ISU

Două femei, mamă şi fiică, în vârstă de 49 şi 22 de ani, au fost găsite luni în stare de semiconştienţă, din cauza monoxidului de carbon acumulat în locuinţă în urma montării incorecte a tubului de evacuare a gazelor arse al centralei termice.

Potrivit unui comunicat al ISU Bihor, echipajele de pompieri au fost solicitate de către un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Judeţean să intervină pe strada Griviţei din Oradea, unde echipajul medical a găsit într-o locuinţă două femei în stare de semiconştienţă, potrivit Agerpres.ro.

Citește și: Patru asociații de magistrați condamnă dur desființarea SIJJ și revenirea la DNA a competențelor de anchetare a judecătorilor și procurorilor: ‘Este o amenințare clară la adresa independenței individuale a acestora’

La adresa indicată au fost mobilizate de urgenţă două echipaje de pompieri din cadrul Detaşamentelor 1 şi 2 Oradea cu autospeciala de primă cercetare şi evaluare chimică, biologică, radiologică şi nucleară (CBRN) şi cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă. În urma măsurătorilor efectuate cu echipamentele şi aparatura din dotarea autospecialei CBRN, pompierii au constatat prezenţa monoxidului de carbon în locuinţă, din cauza tubului de evacuare a gazelor arse de la centrala termică, montat incorect.

"Cele două femei au fost asistate medical de echipajul Serviciului de Ambulanţă Judeţean prezent la faţa locului şi transportate la Unitatea de Primiri Urgenţe", se arată în comunicat.

Un alt caz similar a fost semnalat în data de 3 ianuarie, în localitatea Leş, comuna Nojorid, unde o fetiţă, în vârstă de 12 ani, a fost salvată de pompierii militari paramedici, după ce se intoxicase cu monoxid de carbon în timp ce se afla în baia locuinţei, încăpere în care funcţiona un aparat de încălzire a apei, alimentat cu gaz.

Pompierii militari bihoreni trag un semnal de alarmă, reamintind cetăţenilor faptul că, în sezonul rece, se înregistrează o creştere a numărului de persoane intoxicate cu monoxid de carbon, un gaz incolor, inodor, insipid ce rezultă din arderea incompletă a combustibililor (lemn, butan, propan, gaze naturale, cărbuni naturali, benzină, petrol etc.) folosiţi în sisteme de încălzire casnice ori în sistemele de gătit, prost întreţinute, cu improvizaţii şi fără sisteme de ventilaţie corespunzătoare, precum şi în motoarele maşinilor.

Citește și: Directivă de ultimă oră a ministrului Lucian Bode! Și-a trimis Corpul de Control la verificări!

Inhalarea acestui gaz asfixiant foarte toxic poate provoca dureri de cap, sufocări sau chiar decesul. Copiii, femeile gravide, bătrânii, persoanele cu afecţiuni cronice (cardiace, respiratorii, neurologice, anemii etc.) sunt mai sensibile la acţiunea patogenă a acestui gaz.

Simptomele intoxicaţiei cu monoxid de carbon depind de concentraţia gazului acumulat şi de durata expunerii. Astfel, la expunere redusă pot apărea dureri de cap, ameţeli, la expunere medie, dureri de cap persistente cu senzaţia de zvâcnire, ameţeli, somnolenţă, vomă, ritm cardiac şi puls rapid, reflexe şi judecată încetinite, iar la expunere ridicată, convulsii, comă sau chiar deces.

În ceea ce priveşte concentraţia de gaz, 0,1% în aer provoacă decesul într-o oră, 1% monoxid de carbon în aer provoacă decesul în 15 minute, iar 10% monoxid de carbon în aer provoacă decesul imediat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.