Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cazul Brazi: Un român a murit la serviciu și angajatorii scapă de răspunderea penală pentru că faptele s-au prescris

judecator justitie

Societăţile Veolia Energie Prahova (fostă SC Dalkia Termo Prahova SRL) şi Fireproof Team scapă de procesul pentru ucidere din culpă în legătură cu accidentul de muncă din anul 2013 de la CET Brazi, soldat cu rănirea gravă a doi muncitori, dintre care unul a decedat ulterior la spital, conform Agerpres.

Potrivit portalului instanţelor de judecată, Judecătoria Ploieşti s-a pronunţat, luni, pe fond în acest dosar care a fost trimis în judecată în vara anului 2021 de Parchetul General, la opt ani de la producerea accidentului. Astfel, instanţa a dispus încetarea procesului faţă de cele două inculpate persoane juridice trimise în judecată pentru ucidere din culpă, întrucât a intervenit prescripţia răspunderii penale.

Pe de altă parte, Judecătoria Ploieşti obligă cele două firme la plata unor sume în valoare totală de 170.000 euro, reprezentând prejudiciu moral.

Decizia nu este definitivă.

Filmul accidentului

Potrivit unui comunicat transmis în iunie 2021 de PIICJ, la data de 23 februarie 2013 s-a produs un accident de muncă în incinta SC Dalkia Termo Prahova SRL (actuală Veolia Energie Prahova SRL), la punctul de lucru situat în localitatea Brazi, cu ocazia reparaţiilor efectuate pentru înlăturarea unui por pe o conductă la unitatea de exploatare/producţie, secţia exploatare turbine.

În timpul lucrărilor, conducta s-a fisurat, ceea ce a condus la evaporarea masivă a condensului şi transformarea acestuia în abur care a inundat spaţiul de lucru, accident soldat cu vătămarea corporală a doi muncitori, ambii din cadrul SC Fireproof Team SRL.

Cei doi muncitori au fost transportaţi la Spitalul de Urgenţă, însă unul a decedat la data de 12 martie 2013.

Firmele, acuzate că nu au respectat regulile de siguranță

Conform materialului probator, accidentul de muncă s-a produs ca urmare a unui şir de erori, iar cauzele generatoare principale constau în: neînregistrarea la Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat (în continuare ISCIR), nesupunerea la verificări tehnice periodice a conductei implicate în eveniment, neoprirea de îndată din funcţiune a conductei cu defecţiuni, utilizarea de către o echipă neautorizată ISCIR a procedurii de lucru "Furmanite", incompletă, neadaptabilă condiţiilor de lucru şi neautorizată ISCIR, utilizarea de către muncitori a unei platforme de lucru neadecvate condiţiilor din teren şi a unui echipament individual de protecţie necorespunzător în instalaţiile termoenergetice.

Procurorii mai spun că firma Veolia Energie Prahova, în realizarea obiectului de activitate, precum şi în numele şi interesul său, prin încălcarea legislaţiei primare şi secundare, precum şi a procedurilor de lucru specifice, a încălcat măsurile legale de securitate.

De asemenea, cealaltă firmă trimisă în judecată, Fireproof Team SRL, în realizarea obiectului de activitate, precum şi în numele şi interesul său, prin încălcarea legislaţiei primare şi secundare, precum şi a procedurilor de lucru specifice, a încălcat măsurile legale de securitate şi sănătate în muncă săvârşind următoarele acţiuni şi inacţiuni:

Conform procurorilor, toate aceste fapte ar fi condus la crearea unui pericol grav şi iminent la locul de muncă, ce s-a materializat în producerea accidentului de muncă soldat cu fisurarea conductei şi decesul unui muncitor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.