Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Două judecătoare de la CAB, trimise la judecata disciplinară - Arestare abuzivă și limbaj deplasat la adresa unor procurori

justitie time out

Judecătoarele Panioglu Daniela şi Guluţanu Adina de la Curtea de Apel Bucureşti au fost trimise la judecata disciplinară de către Inspecţia Judiciară care le acuză, în două dosare distincte, de exercitarea funcţiei cu rea-credinţă şi că au folosit expresii inadecvate în decizii. Cel de-al doilea dosar vizează motivarea sentinţei prin care a fost condamnat Lucian Duţă, fostul şef al CNAS. Numele celor două este legat şi de procesele prin care au fost condamnaţi Sorin Oprescu şi Nelu Iordache.

„La data de 1 noiembrie 2022, Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de doamnele PANIOGLU DANIELA şi GULUŢANU ADINA, judecători în cadrul Curţii de Apel Bucureşti, pentru exercitarea funcţiei cu rea-credinţă, abatere disciplinară prevăzută de art.99 lit.t) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată şi modificată”, a transmis, vineri, Inspecţia Judiciară, într-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat că inspectorii judiciari au reţinut că magistraţii vizaţi „nu au respectat dispoziţiile de drept material şi procesual incidente într-o cauză având ca obiect luarea măsurii arestării preventive, dispunând privarea de libertate a unui inculpat cu încălcarea dispoziţiilor procesual penale”.

„Din situaţia de fapt a rezultat că instanţa a dispus privarea de libertate cu ignorarea dispoziţiilor legale care guvernează această materie, fiind încălcate grav drepturile şi libertăţile inculpatului, în absenţa administrării oricăror probe, fără a evalua în vreun fel existenţa vreunui indiciu temeinic care să justifice măsura, cu nerespectarea principiului publicităţii şedinţei de judecată, în condiţiile în care instanţa încheiase dezbaterile pe fondul cauzei şi amânase succesiv pronunţarea”, a mai transmis Inspecţia Judiciară.

Instituţia a precizat că, într-un dosar distinct, la data de 4 noiembrie 2022, Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de aceleaşi judecătoare „pentru utilizarea unor expresii inadecvate în cuprinsul hotărârilor judecătoreşti de natură să afecteze prestigiul justiţiei sau demnitatea funcţiei de magistrat”.

„Inspectorii judiciari au reţinut că magistraţii vizaţi, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, au inserat cu bună ştiinţă în cuprinsul hotărârii, cu depăşirea limitelor legale, aprecieri proprii, străine cauzei penale cu care erau învestiţi, atât asupra conduitei profesionale, cât şi asupra unor presupuse activităţi infracţionale ale unor procurori”, se mai arată în comunicat.

Acțiunile disciplinare vor fi judecate ăe fomd de Secția pentru judecători în materie disciplinară a CSM, iar recursul se va judeca la completul de 5 judecători de la ÎCCJ.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.