Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Două legi FUNDAMENTALE, modificate în Parlament la inițiativa PSD: sunt vizate ANI și răspunderea civilă

vot parlament

Senatul a adoptat, luni, în urma deciziei CCR, un proiect legislativ prin care răspunderea civilă pentru faptele care determină existența conflictului de interese ale persoanelor aflate în exercitarea demnităților publice este înlăturată dacă s-a depășit termentul de prescripție de trei ani, informează Mediafax.

Citește și: Situaţie inedită la ÎCCJ: Judecătorii întreabă Secţia de investigare a magistraţilor dacă menţine decizia DNA în dosarul lui Hrebenciuc

Proiectul de lege inițiat de deputatul Cătălin Rădulescu care modifică Legea privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, precum și pentru modificarea Legii privind înființarea și organizarea ANI, a fost adoptată de senatori în forma adoptată de Camera Deputaților, cu 82 voturi „pentru” și 25 de abțineri.

Propunerea legislativă a fost reîntoarsă în Parlament, după ce președintele României, Klaus Iohannis, a sesizat, pe 6 august 2018 CCR privind existența unor prevederi neconstituționale. CCR a admis sesizarea președintelui.

Astfel, Camera Deputaților a adoptat, pe 19 decembrie, proiectul de lege astfel: „După art. 4 se introduce un nou art 5- Răspunderea civilă sau administrativă, disciplinară, pentru faptele care determină existența conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate ale persoanelor aflate în exercitarea demnităților publice sau funcțiilor publice este înlăturată, nemaiputând fi angajată, în condițiile depășirii termenului general de prescipție de trei ani de la data săvârșirii lor, în conformitate cu art 2.517 din Legea nr 287/2009 privind Codul civil republicată, cu modificările ulterioare-”, potrivit proiectului de lege adoptat de cele două Camere ale Parlamentului.

Citește și: Victor Ponta, POTOP de jigniri, după scrisoarea către Agenția Standard & Poor: 'Cei care sunt puși azi să ne guverneze sunt și corupți și proști'

Textul iniţial, sesizat la Curtea Constituţională de Klaus Iohannis prevedea că „faptele săvârşite de persoanele aflate în exercitarea demnităţilor publice sau funcţiilor publice ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu în termen de 3 ani de la data săvârşirii lor”.

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr.176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr.144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative a fost adoptată de Senat, în calitate de for decizional, astfel că proiectul de lege se va duce la președintele României pentru promulgare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.