Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Două profesoare universitare din Franţa şi Australia, reţinute pentru spionaj în Iran, au intrat în greva foamei

gratii

Două profesoare universitare din Franţa şi Australia, reţinute în Iran, au început o grevă a foamei pe termen nelimitat, a anunţat Centrul de studii şi cercetări internaţionale (CERI) al Sciences-Po (Institutul de studii politice) din Paris, relatează AFP joi potrivit Agerpres

Antropologul francez de origine iraniană Fariba Adelkhah, specialistă în şiism şi directoare pentru cercetare în cadrul CERI, arestată în iunie în Iran, şi Kylie Moore-Gilbert, profesoară la Melbourne, specializată în Orientul Mijlociu, sunt acuzate de ''spionaj''.

"CERI confirmă greva foamei începută de Fariba Adelkhah şi colega sa Kylie Moore-Gilbert", a indicat miercuri seara pe Twitter centrul de cercetare din Paris.

Într-o scrisoare deschisă către Centrul pentru Drepturile Omului în Iran (CHRI), cu sediul la New York, cele două cadre universitare au declarat că au fost supuse ''torturii psihologice'' şi la ''numeroase încălcări ale drepturilor omului fundamentale''.

''Vom lupta în numele tuturor academicienilor şi cercetătorilor din Iran şi Orientul Mijlociu care, la fel ca noi, au fost vizaţi în mod nedrept de acuzaţii false'', au scris cele două profesoare universitare.

''Am fost deţinute ale Gardienilor Revoluţiei (armata ideologică a Republicii Islamice, ndlr) pentru o perioadă de timp extrem de lungă: Kylie Moore-Gilbert de 15 luni şi Fariba Adelkhah de şapte luni'', au precizat ele.

Ministrul australian de Externe, Marise Payne, a cerut Iranului să o trateze pe doamna Moore-Gilbert ''în mod corect, uman şi în conformitate cu normele internaţionale''. Fără a confirma începutul grevei de foame, ea a apreciat că subiectul a provocat ''profundă îngrijorare'' în Australia şi a afirmat că se fac eforturi intense, mai ales pe căi diplomatice, pentru eliberarea femeii.

În afară de Moore-Gilbert şi Adelkhah, un coleg al acesteia din urmă, Roland Marchal, specialist în Cornul Africii şi cercetător la CERI, este reţinut şi el în Iran din iunie.

"În această zi de Crăciun, solidaritatea noastră şi gândurile noastre de speranţă merg spre Fariba, Roland şi toţi ceilalţi deţinuţi şi prizonieri ai arbitrarului", a declarat CERI.

Pe 10 decembrie, preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut eliberarea ''imediată'' a celor doi cercetători francezi, denunţând o situaţie ''intolerabilă''.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.