Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Două refugii care permit ascensiunea pe Mont-Blanc, închise din cauza 'pericolului mortal' în perioada de secetă, se vor redeschide

digi24.ro
Mont-Blanc

Două refugii care permit ascensiunea pe Mont-Blanc, închise la începutul lui august din cauza ''pericolului mortal'' legat de căderi de pietre în perioada de secetă, se vor redeschide sămbătă în urma ameliorării condiţiilor climatice, a anunţat miercuri un ales local, informează AFP.

Pe 5 august, refugiile franceze din Tęte Rousse şi Goűter nu au mai primit vizitatori după ce canicula provocase căderi de pietre timp de mai multe săptămâni.

''Sfârşitul caniculei şi ceva precipitaţii au marcat o schimbare importantă în condiţiile climatice'' ale celui mai înalt vârf din Europa Occidentală, aducând o ''mai mare stabilitate a muntelui'', a explicat într-un comunicat Jean-Marc Peillex, primarul din Saint-Gervais, o comună situată în Mont-Blanc, masiv cu o altitudine de 4.807 metri.

''Această situaţie permite a lua în considerare redeschiderea refugiilor Tęte Rousse şi Goűter începând de sâmbătă 20 august, cu excepţia însă a taberei de bază Tęte Rousse'', potrivit aceleiaşi surse.

O expediţie de recunoaştere realizată de ghizii locali destinată ''cunoaşterii stării Aiguille şi a culoarului Goűter'' a permis ''degajarea câtorva blocuri instabile'' care ''au fost reperate de mai mulţi ani'', potrivit primarului.

''Evident, asta nu înseamnă că nu mai există niciun risc'', a avertizat primarul din Saint-Gervais, potrivit Agerpres.ro.

Deşi ascensiunea a fost descurajată începând cu mijlocul lui iulie, sunt numeroşi cei care se aventurează spre vârf în ciuda avertizărilor. Acest traseu nu este ''un loc de antrenament pentru drumeţi în pantaloni scurţi şi teneşi, care nu au suficiente globule roşii în sânge'', potrivit primarului din Saint-Gervais.

Iritat de nepăsarea ''acestor candidaţi la moarte'', care ignoră avertizările de securitate, alesul a anunţat în vara aceasta, sub forma unei glume, intenţia de a le cere alpiniştilor amatori o cauţiune de 15.000 de euro - o sumă care ''corespunde costului mediu al unei operaţiuni de salvare (10.000 de euro) şi a costurilor de înmormântare a victimei (5.000 de euro)''.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.