Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Două sportive din Belarus susţin că autorităţile le interzic să concureze la nivel internațional din motive politice

rador.ro
jocurile olimpice de iarna beijing

Două sportive din Belarus, Svetlana Andriuk şi Daria Dolidovici, practicante ale probelor de schi fond, dintre care una spera să ia startul la Jocurile Olimpice de la Beijing de luna viitoare, au declarat că autorităţile din ţara lor le-au interzis să concureze din motive politice, ele fiind susţinătoare ale opoziţiei, transmite Reuters, relatează Agerpres.

Svetlana Andriuk şi Daria Dolidovici sunt ultimii sportivi de elită vizaţi de reprimarea criticilor şefilor statului, Aleksandr Lukaşenko, după alegerile prezidenţiale din anul 2020, despre care opoziţia afirmă că au fost fraudate.

Andriuk şi Dolidovici au spus că Federaţia belarusă de schi a dezactivat luna trecută codul lor FIS, care le permite sportivilor să concureze în competiţii organizate sub egida Federaţiei internaţionale de schi (FIS). Ele sunt excluse de la competiţiile oficiale, inclusiv de la calificările pentru evenimente internaţionale majore.

Andriuk, care are 22 de ani, a afirmat că această decizie a făcut-o să rateze o competiţie ce i-ar fi putut aduce calificarea la JO de la Beijing.

"Ei (oficialii sportului - n. r.) m-au acuzat cuvânt cu cuvânt că sunt o susţinătoare a opoziţiei", a declarat pentru Reuters într-un apel video Andriuk, care a rămas fără serviciul său la stat în urma acestor acuzaţii.

Andriuk a menţionat că nu şi-a exprimat niciodată în mod public opiniile politice, pe care le-a descris drept neutre, şi a adăugat că situaţia ei o obligă să părăsească Belarus, ea intenţionând să se stabilească în Polonia.

Daria Dolidovici, 17 ani, una din speranţele Belarusului la schi fond, este fiica unui fost practicant al acestui sport, Serghei Dolidovici, care a participat la şapte ediţii ale Jocurilor Olimpice. Acesta a luat parte la proteste de stradă şi a vorbit împotriva lui Lukaşenko.

Daria Dolidovici s-a arătat convinsă că opiniile politice ale tatălui ei se află în spatele deciziei autorităţilor.

Serghei Dolidovici, care îşi antrenează fiica, a indicat că a renunţat la slujba sa la un centru naţional de antrenament după ce a fost sub presiune din cauza sprijinului său pentru opoziţie.

Mai multe figuri importante ale spotului din Belarus s-au alăturat protestelor organizate de opoziţie în 2002. Unii dintre ei au fost închişi, alţii şi-au pierdut serviciul de la stat sau au fost excluşi de la echipele naţionale.

La Jocurile Olimpice de anul trecut de la Tokyo, atleta belarusă Kristina Timanovskaia a refuzat să urce în avionul care ar fi urmat s-o ducă în ţară cu forţa, după ce a fost îndepărtată de la Jocuri fiindcă s-a plâns în public de antrenorii echipei naţionale. Timanovskaia a fugit în Polonia, spunând că se teme pentru siguranţa ei dacă s-ar întoarce în Belarus.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.