Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dovada că Vladimir Putin a plănuit timp de 8 ani invadarea Ucrainei: Rusia a vrut să ajungă în punctul strategic de astăzi

alarabiya.net
Vladimir Putin Kremlin

Ucraina se află într-o situație extrem de dificilă, în ciuda eroismului soldaților și al ajutorului occidental. Jurnaliștii de la The Washington Post arată faptul că, în acest moment, s-a ajuns exact în punctul în care a dorit Vladimir Putin: un război de uzură, în care contează doar cine are mai multe arme și putere de foc mai mare.

Problema Ucrainei este faptul că rămân fără obuze, cele de origine sovietică fiind pe cale de epuizare, iar cu cele occidentale nu dețin suficiente obuziere pentru a face față. Aceasta a și fost strategia lui Vladimir Putin: în ultimii 8 ani Rusia a tăiat rețelele de alimentare militară pentru Ucraina și au lovit sau acaparat mai multe depozite de muniții din Europa de Est. Practic, Ucraina, chiar dacă are fondurile necesare, nu are de unde să achiziționeze armamentul necesar.

Luptele în estul și sudul Ucrainei sunt acum aproape exclusiv un schimb aproape constant de artilerie, iar deficitul de obuze al Ucrainei este critic și se vede puternic, în fața unei armate ruse care deține foarte mult armamen. Rusia trage peste 60.000 de obuze pe zi - de 10 ori mai mult decât ucrainenii, a declarat ministrul adjunct al Apărării Hanna Malyar, pentru The Washington Post.

Majoritatea pieselor de artilerie ale Ucrainei datează din Uniunea Sovietică, ceea ce înseamnă că se bazează pe aceleași cartușe de calibrul 122 mm și 152 mm pe care le folosește Rusia. Dar în afara Rusiei, există foarte puțini furnizori - în mare parte pentru că Rusia a petrecut ani de zile țintind instalațiile și furnizorii de muniție din Ucraina și altele din Europa de Est, înainte de a lansa invazia pe scară largă a Ucrainei, în data de 24 februarie.

Rusia a întreprins și alți pași pentru a achiziționa muniția sau pentru a preveni în alt mod vânzarea acesteia către Ucraina.

„Chiar dacă toată lumea ne va oferi această muniție, tot nu va fi suficientă”, a spus Malyar, adăugând că Ucraina folosește mai multe obuze de 152 mm decât sunt produse la nivel global într-o singură zi.

Obuzierele folosite de NATO și SUA trag cu obuze de 105 mm și 155 mm. Țările occidentale au furnizat Ucrainei o mulțime de astfel de obuze, dar au furnizat un număr limitat de sisteme de tragere. În ciuda angajamentelor americane și europene de a trimite mai multă artilerie, Ucraina încă nu are suficient pentru a-și înlocui în întregime vechiul echipament din epoca sovietică cu armament standard NATO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.