Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dovezi că actul de justiție în R. Moldova este grav afectat. Un nou scandal în care este vizat Procurorul General: Un vicepreședinte de judecătorie îl acuză

Alexandr Stoianoglo

Un nou scandal de amploare în Republica Moldova, în care este vizat șeful Procuraturii Generale. De această dată, Alexandr Stoianoglo este acuzat că ar persecuta judecătorii incomozi şi i-ar promova pe cei loiali ca să îi poată controla. Acuzațiile se regăsesc într-o scrisoare adresată luni de vicepreşedintele Judecătoriei Chişinău, Ghenadie Pavliuc, şefului statului, președintelui Parlamentului, conducerii Consiliului Superior al Magistraturii şi Serviciului de Informaţii şi Securitate.

Potrivit documentului (PDF AICI), vicepreşedintele Judecătoriei Chişinău, Ghenadie Pavliuc, susţine că este persecutat la comanda lui procurorului general Stoianoglo şi a unor adjuncţi de-ai săi „în legătură cu refuzul de a colabora şi a le executa indicaţiile”.

Mai mult, judecătorul declară că procurorul general urmăreşte înlăturarea sa din funcţia de vicepreşedinte al Judecătoriei Chişinău pentru ca să poată controla oficiul Ciocana, unde sunt judecătorii de instrucţie, care examinează demersurile privind aplicarea măsurilor speciale de investigații, măsurile procesuale de constrângere și plângerile împotriva acțiunilor procurorilor.

„În scopul realizării obiectivelor şi intimidărilor judecătorilor, Procuratura Generală, prin intermediul procurorului general şi a unor adjuncţi ai săi, întreprind arbitrar în privinţa judecătorilor măsuri speciale de investigaţie în cadrul unor dosare penale pornite ilegal, în afara controlului Consiliului Superior al Magistraturii, prin acţiuni de provocare, inventarea unor fabule inexistente, pentru a se prevala de aparenţa unor acţiuni justificate în cadrul procedurilor de compromitere şi şantajare a judecătorilor”, se arată în scrisoarea semnată de Pavliuc.

Potrivit lui Pavliuc tot la comanda procurorului general a fost pornit şi în privinţa sa un dosar penal pentru divulgarea datelor despre urmărirea penală. Dosar despre care magistratul susţine că nu a avut tangenţe şi nu cunoaşte detalii.

„Solicit respectuos Consiliului Superior al Magistraturii întreprinderea de urgenţă a măsurilor necesare consolidării independenţei judecătoreşti şi apărarea statutului judecătorului de acţiunile arbitrare ale procurorului general, realizate în alte scopuri decât cele admise de lege”, se arată în scrisoarea semnată de Ghenadie Pavliuc.

Jurnaliștii portalului Anticoruptie.md au luat legătura cu reprezentanții Procuraturii, pentru a comenta acuzațiile aduse șefului instituției. Astfel, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale din Republica Moldova a declarat că procurorul general Alexandr Stoianoglo respinge acuzaţiile aduse de Pavliuc.

Surse din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii au comunicat pentru același portal că adresarea judecătorului Ghenadie Pavliuc a fost recepţionată, însă nu există nici un demers din partea procurorului general în care să se solicite acordul privind urmărirea penală a judecătorului Pavliuc.

Totodată, aceleaşi surse au admis că procurorul general Stoianoglo ar urma să depună un demers în acest sens în cadrul şedinţei de marţi a Consiliului Superior al Magistraturii.

Sistemul justiției din Republica Moldova, în ultima perioadă, abundă în scandaluri ce denotă existența unor curenți ascunși care la rîndul său ridică semne de întrebare privind capacitatea actorilor din acest sisem de a fi independenți și în activitatea lor să se conducă doar de prevederile legii.

Într-un stat de drept veritabil atunci cînd asupra persoanei publice planează suspiciuni privind lipsa integrității, iar procedura de numire în funcție este afectată de neconstituționalitate, plecarea din funcție ar fi o chestie de onoare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.