Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dr. Radu Zamfir: Institutul de Transplant Renal Cluj şi-a închis temporar activitatea de transplant renal

ASSMB
transplant

Directorul Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), dr. Radu Zamfir, a declarat, pentru MEDIAFAX, că Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj şi-a închis activitatea temporar în sfera transplantului renal, anunță MEDIAFAX.

Dr. Radu Zamfir, directorul Agenţiei Naţionale de Transplant, spune că Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj şi-a închis activitatea temporar în sfera transplantului renal. Acolo au avut loc anul trecut în medie 100 de operaţii de transplant renal, iar în prezent sunt pe lista de aşteptare pentru operaţie de transplant renal la acest Institut în jur de 2.500 de pacienţi, care, acum, fac dializă.

Citește și: Document făcut public de Dumitru Coarnă! Și fără măști de protecție, polițiștii sunt obligați să intre în misiuni cu persoane infectate cu coronavirus

Conducerea Institutului nu a dorit să ne ofere un punct de vedere oficial legat de închiderea temporară a Institutului.

„Sunt centre de transplant din ţară care şi-au închis activitatea (...). Vă pot confirma că acel centru (de la Cluj – n.r.) este temporar închis”, a spus dr. Zamfir.

Conducerea Agenţiei Naţionale de Transplant a făcut recomandări către centrele de transplant de a-şi continua activitatea atâta timp cât consideră că raportul risc-beneficiu este în favoarea pacientului, fiecare caz fiind analizat punctual.

„Am făcut această recomandare deoarece în fiecare centru activitatea poate să fie influenţată de mai mulţi factori care nu au aceeaşi configuraţie pentru fiecare centru în parte”, a mai spus directorul ANT.

În contextul pandemiei, pacienţii transplantaţi prezintă un risc suplimentar pentru că imunodepresia indusă medicamentos pentru tolerarea organului transplantat îi face mai vulnerabili la diverse infecţii.

Sunt testaţi pentru Covid 19 atât donatorul cât şi cel care primeşte organul.

„Această testare covid, atât la donator, cât şi la primitor, adaugă nişte timpi suplimentari, chiar dacă se realizează în cel mai scurt timp posibil adaugă nişte timpi suplimentari inclusiv la timpul de ischemie al organului”, potrivit medicului Radu Zamfir.

Citește și: Anunț de ultimă oră! Îngrijorător: Sute de cadre medicale, infectate cu coronavirus

Pe timp de pandemie s-au schimbat lucrurile şi în ceea ce priveşte transportul organelor, spune dr. Zamfir.

„Am evitat cursele de pasageri uzuale, care s-au şi închis din cauza riscului de transmitere, transportul s-a efectuat cu elicopter SMURD, cu avion SMURD, s-a efectuat cu Ambulanţa”, a mai spus directorul ANT.

Ambulanţele care transport organele prelevate de la spitalele din ţară sunt însoţite de echipaje de la Ministerul de Interne pentru a scurta timpul de transport la destinaţie şi, implicit, timpul de ischemie al organelor respective.

În contextul pandemiei ne-am adaptat şi la demersurile făcute în vederea semnării tratatului cu Bulgaria, acesta urmând să fie semnat prin corespondenţă.

Acesta constă în schimbul de experienţă în domeniul transplantului şi schimbului de organe în situaţii de urgenţă. Dacă un organ este solicitat de urgenţă într-o ţară poate fi găsit în cealaltă, şi dacă există excedent într-o ţară el poate fi folosit în cealaltă, dacă nu se găseşte receptor compatibil pe teritoriul acelei ţări. În maximum o lună acest tratat va fi semnat.

„Acest tratat am stabilit că îl vom semna prin corespondenţă astfel încât să nu aştepte momentul în care poate fi semnat în persoană”, a mai spus medicul Zamfir.

Numărul de operaţii de transplant a scăzut odată cu primul caz de covid 19 confirmat în România.

De la începutul anului, în România au existat 29 de donatori reali. S-au făcut 27 de prelevări de ficat: două grefe hepatice au fost exportate în eurotransplant, două transplanturi au fost făcute la Iaşi, unul la Sf. Maria, iar restul de 22 la Fundeni.

Citește și: Sindicaliștii din Poliție îl atacă pe Streinu-Cercel: Dacă un ‘specialist’ gândea așa

Situaţia s-a schimbat însă odată cu apariţia primului caz de covid 19 confirmat în România, pe 26 februarie. De atunci au fost 10 donatori. Medicii au făcut 9 prelevări de ficat din care 8 transplanturi hepatice s-au făcut la Fundeni şi unul la Iaşi.

Echipele de medici şi pacienţii transplantaţi mulţumesc familiei donatorilor pentru gestul altruist de a da viaţă celor aflaţi în situaţii critice.

În acest moment, în România, 6.000 de oameni sunt trecuţi pe listele de aşteptare pentru un transplant de rinichi, ficat şi inimă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.