Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dragnea: ALDE a solicitat discuția cu oficialii polonezi pentru că are temeri cu privire la FSDI

captura TV
Liviu Dragnea antena 3

Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu și ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici s-au întâlnit, marți, la Parlament, cu oficialii polonezi pentru a discuta despre Fondul Suveran de Investiții. Potrivit liderului PSD, discuțiile au loc în urma ”temerilor” ALDE cu privire la înființarea FSDI.

„Eu sper, eu și doamna prim-ministru și toți colegii noștri, ca într-un termen rezonabil să aibă loc o întâlnire la coaliție, la Guvern, pentru a se debloca ordonanța care să reglementeze posibilitatea înființării unor compani, unor firme care să funcționeze ca un fond de dezvoltare și investiții. Am înțeles că e nevoie de o înțelegere mai bună și s-a solicitat să existe o întâlnire cu cei doi oficiali din Polonia și cred că a fost o ideebună. Cred că trebuie să mai facem una sau mai multe întâlniri până când ajungem la o formă finală sau până când temerile care au stat la baza nesusținerii acelei ordonanțe au dispărut”, a afirmat președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, după discuțiile purtate cu oficialii polonezi, în Palament.

Întrebat dacă sugerează că ALDE are temeri cu privire la Fondul Suveran de Investiții, Liviu Dragnea a răspuns: „Eu nu sugerez asta. Eu spun, nu sugerez. Dar asta nu înseamnă că sunt incorecte sau sunt de criticat. Este într-adevăr o decizie importantă”.

Liderul PSD a precizat că modelul polonez pentru Fondul Suveran de Investiții este diferit de modelul aprobat în programul de guvernare al României.

„Eu cred că toată lumea a înțeles în seara asta că vorbim de două lucruri diferite. Fondul Suvean de dezvoltare și investiții cum a fost prezentat în campanie electorală de către noi și cum a fost aprobat în programul de guvernare de către noi este diferit de ceea ce funcționează Fondul polonez de dezvoltare, sunt alte reguli. Sigur că au aceleași obiective, de dezoltare a țării”, a completat Dragnea.

Întrebat care a fost scopul întâlnirii cu oficialii polonezi, președintele PSD a răspuns: „Nu știu, nu am organizat-o eu. Eu am participat”.

Și președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat că Fondul Suveran de Investiții al Poloniei este diferit de cel al României.

„Nu sunt chiar identice cele două proirecte. În modul în care ne-am imaginat noi Fondul polonez pare să aibă un camp de acțiune ceva mai restrâns ca instrument financiar în principal. Dar sigur că au câteva rezultate notabile, de exemplu achizițiile unui pachet important din acțiunile băncii PECAO din Polonia, care aparținea grupului Unicredit și care a devenit în acest fel o bancă poloneză importantă, astfel încât în momentul de față, capitalul din băncile poloneze reprezintă 50%. În România probabil că ele reprezintă mai puțin de 20%. Au făcut acest lucru cu scopul declarant de a stimula economia poloneză. Și alte exemple care au urmat au fost elocvente în această privință. Nu am plecat cu intenția să copiem pe cineva, pentru că nu există două fonduri de dezvoltare identice. Într-un fel funcționeză în Polonia, altfel în Franța sau în Italia, în Germania, etc. E interesantă experiența lor. La noi nu este niciun impas, decât că trebuie două lucruri făcute: trebuie adoptată prin OUG, probabil acre după aceea va veni la dezbatere în Parlament, cadrul general de funcționare al Fondului de dezvoltare, și aici trebuie făcută o diferență între legislația lui și crearea propriu zisă. Probabil în perioada următoare aceste lucrurui vor fi clarificate la nivelul Guvernului, atât în ceea ce privește cadrul legislative general cât și soluția concretă”, a declarant Călin Popescu Tăriceanu, după întâlnirea cu oficialii polonezi.

Întrebat când se va debloca ordonanța privind Fondul Suveran de Investiții, președintele Senatului a susținut că aceasta se va debloca în momentul în care proiectul „va fi așezat pe drumul cel bun”.

„În momentul în care proiectul de ordonanță referitor la crearea cadrului legislative e unul cuprinzător și care permite sau ne dă siguranța că acest proiect este așezat pe drumul cel bun”, a conchis Tăriceanu.

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a găzduit, marți, o întâlnire în format extins, cu Jerzy Kwiecinski, ministrul investițiilor și dezvoltării din Polonia și cu Pawel Borys, președintele Fondului Polonez pentru Dezvoltare. La întâlnire au participat și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, dar și ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.