Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj, salută demersul lui Becali: Paşii legali prin care poate fi adus în România medicamentul anti-COVID blocat în vamă

arbidol

Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj, cel mai mare producător local de medicamente, reacţionează la problemele întâmpinate de Gigi Becali în aducerea în ţară a unui medicament eficient împotriva COVID-19, produs în Rusia. Directorul executiv al Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România consideră că demersul lui Becali este unul de apreciat şi prezintă pasii legali prin care Arbidol (umifenovir) poate fi adus in Romania.

  • Context: Gigi Becali a adus în România un medicament produs în Rusia, care vindecă coronavirusul, dar care este interzis în UE. Este vorba de Arbidol, medicament pe care Becali l-a dat mai multor vedete precum Anamaria Prodan sau Cristi Borcea. Omul de afaceri a mai adus în țară un transport de 50.000 de pastile, însă acesta a rămas blocat la vamă.

"Am urmarit si salutat demersurile facute de Dl George Becali, care s-a alaturat campaniei de stavilire a pandemiei donand umifenovir catre spitalele din Romania. Orice astfel de efort, facut in nume propriu, sprijina eforturile personalului medical si ne ajuta sa oprim evolutia SARS-CoV-2. Doresc sa-l felicit pe Dl Becali, pentru eforturile pe care le face in pandemie.

Umifenovir – comercializat sub numele de Arbidol – este un preparat fabricat de compania OTC Pharma din Rusia si este utilizat cu success in Rusia si tarile din Uniunea Economica Euro-Asiatica (EAEU) in tratamentul formelor usoare si medii de Coronavirus si virus gripal sezonier. Medicii romani au declarat ca au fost foarte multimiti atunci cand au putut utiliza acest preparat, care este usor de administrat si nu are efecte secundare si reactii adverse.

Pentru ca medicamentul nu este inregistrat in nicio tara din UE, el nu poate fi donat sau comercializat in mod obisnuit nici in Romania, nici in alt stat membru. Exista in plus si o alta prevedere care impiedica aducerea medcamentului, care spune ca nu pot fi facute donatii din tari din afara UE sau SUA.

Avand in vedere ca acest medicament este cuprins in protocolul anti-Covid al Ministerului Sanatatii (MS) (actualizat in luna decembrie 2020), exista posibilitatea sa fie adus pe cale legala urmand o serie de pasi:

- Distribuitorul de medicamente autorizat de Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale (ANMDM) face o solicitare catre Comisia de Specialitate Boli Infectioase din MS privind disponibilitatea de import a medicamentului, cantitate, data livrarii etc.;

- Comisia stabilieste un necesar pe care il comunica MS, care la randul sau da acordul final catre distribuitor;

- Distribuitorul, in baza acordului, face o solicitare catre ANMDM pentru emiterea unei Autorizatii de Nevoi Speciale (ANS) valabile exclusiv pe teritoriul Romaniei, care permite importul si donarea sau comercializarea medicamentului;

- In baza acestei autorizatii medicamentul va obtine o autorizatie de pret de la MS, iar distribuitorul il va putea aduce si dona sau comercializa.

Acesti pasi par a fi o procedura administrativa greoaie, dar necesara, pentru ca exista riscul falsificarii, contrafacerii, contrabandei, exportului paralel in alte state din UE, activitati evident ilegale.

Terapia a reusit in acest fel sa aduca Favipiravir in Japonia si ne pregatim sa aducem Ivermetina din India, doua preparate care sunt utilizate pe scara larga in Asia si SUA in preventia si tratamentul infectiei SARS-CoV-2. Chiar daca procedura de mai sus dureaza un pic, putem confirma ca autoritatile se misca foarte repede, data fiind nevoia urgenta de avea si medicamente pentru tratamentul bolii, chiar si acum dupa inceperea vaccinarii", a declarat Dragoş Damian pentru STIRIPESURSE.RO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.