Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dragoș Damian: 'Congo, Africa de Sud și Zimbabwe sunt cele trei țări africane pe radarul cărora trebuie pusă România'

dragos damian

Uitați de platină, aur, argint, bronz! Litiu, cupru, nichel, mangan, cobalt, crom, molibden și metalele rare sunt noii copii teribili ai tabelului periodic al elementelor, acela pe care l-am învățat în școală primară.

De aceste minerale depinde viitorul planetei, ele stau la baza componentelor din tehnologiile și echipamentele pentru producerea de energie verde. Fermele solare, turbinele de vânt, bateriile electrice și multe alte mașinării care generează energie curată, toate utilizează cantități mai mari sau mai mici din aceste minerale.

Green Deal, planul ambițios al Uniunii Europene, alocă o sumă amețitoare de 1000 de miliarde de Euro în următoarea decadă pentru investiții în energie verde, astfel încât acele elemente chimice de care foarte puțini au auzit devin la fel de prețioase precum cele pe care le știm cu toții.

Marea majoritate a acestor minerale se extrag din minele din America de Nord, America de Sud, Rusia și China, regiuni și țări care vor avea așa cum este de așteptat supremația în fabricația tehnologiilor și echipamentelor pentru producerea de energie curată. Însă se vorbește tot mai mult de continentul african ca despre un adevărat tărâm al făgăduinței pentru extragerea mineralelor energiei curate, asta și pentru că rezervele sunt uriașe, nici măcar cartografiate, darămite exploatate. Marile puteri industriale intensifică acordurile cu țările africane pentru a permite explorarea și exploatarea mineralelor pentru energie verde.

Congo este cea mai mare sursă mondială de cupru și cobalt, Africa de Sud este producătorul unu mondial de mangan, iar Zimbabwe vine tare din urmă la exploatarea litiului. Trei țări africane cu o miză mare pentru viitorul energetic al planetei, care merită vizitate și cu care merită făcute acorduri de colaborare, eventual în numele Uniunii Europene, pentru aprovizionarea cu cupru, cobalt, mangan și litiu a fabricilor care le prelucrează în tehnologii și echipamente pentru Green Deal.

Dacă România intră pe lanțul de aprovizionare cu mineralele energiei verzi în maximum 10 ani va sta la masa țărilor cu o industrie dezvoltată.

____

Comentariu de Dragoș Damian, director general Terapia Cluj și director executiv PRIMER (Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.