Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dragoș Damian: 'Dragi bucureșteni, dacă mă alegeți primar, voi crește valoarea proprietăților imobiliare cu 50%!'

dragos damian

Iată o promisiune electorală absolut realistă care va genera prezența la vot și, desigur, vot.

România este țara care are cei mai mulți proprietari de apartamente din Uniunea Europeană, aproape 95% dintre români stau bine-mersi în propriile locuințe, deși dau foarte mulți bani din veniturile lunare pe întreținere. Pentru comparație, în țările bogate din vestul Europei, procentul de proprietari este de 50-60%, iar cei care stau în chirie nu își dau toți banii pe întreținere. Dar nu există cultura de a fi proprietar cum este cea din România, care s-a format după perioada comunistă când, începând cu 1994, românii și-au putut cumpăra apartamentele la prețuri de nimic.

Apoi, în timp, în loc să investească în plasamente financiare, fonduri de investiții, bursă, bitcoin, companii de tehnologie etc., românii au investit în imobiliare - asta li s-a oferit, în asta au băgat bani. Nici chiar criza din 2008 nu a frânat apetitul pentru imobiliare, nici chiar pandemia, războiul și inflația costurilor de întreținere nu au putut opri românii să investească în locuințe. Nu este de mirare că foarte mulți concetățeni sunt semi-rentieri, chiar dacă muncesc undeva, le mai vin lunar câteva sute de euro din închirierea de apartamente. Generațiile mai tinere vor primi moștenire cel puțîn două locuințe, de la bunici și părinți, astfel încât vor avea o sursă sigură de rentă lunară.

Marii câștigători sunt 10-15 municipii importante, în primul rând cele academice și cele industriale, care atrag studenți și angajați care, evident, au nevoie să locuiască undeva. Explozie după explozie a pieței imobiliare în orașe metropolitane din România, prețuri amețitoare la achiziția apartamentelor de tot felul, chirii exorbitante… Și nici nu au intrat încă străinii, se așteaptă să vină ucrainieni, israelieni, arabi etc., care să investească sau cumpere imobiliare.

Să fim înțeleși, votanții din orașele mari, inclusiv București, nu sunt studenții și angajații care vin acolo la studii sau muncă, care ar prefera prețuri de cumpărare și chirii mici. Votanții sunt rezidenții proprietarii de locuințe, care vor să le vândă sau să le închirieze cât mai scump. Votanții sunt tot eșafodajul de afaceri pe verticală și orizontală care este implicat în imobiliare.

Astfel încât, dragi candidați la Primăria Bucureștiului, lăsăți traficul, poluarea, parcurile, urmăririle penale, atacurile toxice la persoană și alte subiecte neinteresante sau de tabloid, promiteți bucureștenilor că valoarea proprietăților imobiliare va crește cu 50%, poate chiar mai mult, în următorul mandat de patru ani. Iar mare lucru nu veți avea de făcut, viața a arătat că în ultimii 10 ani valoarea proprietăților imobilare s-a dublat.

_____

Comentariu de Dragoș Damian, director general Terapia Cluj și director executiv PRIMER (Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.