Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dragoș Damian: 'Nici o legătură cu războiul. Avem reducere a creșterii economice pentru că oamenii de afaceri onești sunt lași'

dragos damian

Creşterea încasărilor statului din TVA s-a înjumătăţit în martie, prima lună de război, arată datele privind execuţia bugetară, publicate de Finanţe. Dragoș Damian, director geneal Terapia Cluj, cel mai mare producător de medicamente din România, afirmă însă că evoluția situației economice nu are legătură cu războiul, ci mai degrabă cu faptul că oamenii de afaceri nu pun presiune pe Guvern.

Vezi și: Probleme mari: Creşterea încasărilor din TVA s-a înjumătăţit în prima lună de război

„Nici o legatura cu razboiul. Avem reducere a cresterii economice pentru ca oamenii de afaceri onesti sunt lasi si nu trag de maneca pe guvernantii care se lasa manati de interese obscure in loc sa elaboreze o strategie economica pe termen lung.

Riscuri si incertitudini din cauza razboiului? Pai sa recapitulam:

- 2017 – 90 miliarde lei estimare munca la negru – astazi este cu siguranta si mai mare;

- 2018 – 32 miliarde lei neincasare de TVA, asadar evaziune fiscala - astazi este cu siguranta mult mai mare;

- 2021 – 50 miliarde lei amnistie fiscala – de care au beneficiat foarte multe companii evazioniste sau conectate politic;

- 2022 – 2 miliarde lei deficit de incasare la buget din facilitati fiscale in sectoare care nu mai contribuie la cresterea economica;

- 2022 – 2 miliarde lei din “Sprijin pentru Romania” se duc catre sectoare notorii pentru evazionism si munca la negru;

- 2022 – 8 miliarde lei - statul isi creste in T1 cheltuielile cu 25%, mult mai mult decat inflatia.

Nici o legatura cu razboiul. Daca tragem linie vedem ca Romania pierde anual echivalentul a mai mult decat un PNRR din evaziune si risipa pentru ca oamenii de afaceri onesti sunt lasi si nu trag de mana guvernantii. Razboiul devine scuza perfecta ca sa camufleze in continuare economia subterana.

Un exemplu simplu care arata cum oamenii de afaceri onesti dar lasi si statul sunt inselati zi de zi. Se spune ca un curier ia “in mana” in orasele mari pana la 3500 lei, desi este angajat pe salariul minim, adica un brut de 2550 lei. Pentru acelasi net, un angajator onest trebuie sa plateasca 6110 lei.

In 2023 vor creste toate taxele si impozitele. Tot oamenii de afaceri onesti dar lasi le vor plati”, afirmă Dragoș Damian, într-un comentariu pentru stiripesurse.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.