Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dragoș Damian (Terapia Cluj): România joacă viețile pacienților la ruletă. Am o sugestie pentru premierul Nicolae Ciucă

F. P.
dragos damian

Dragoș Damian, director general Terapia Cluj și director executiv PRIMER (Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România), afirmă că nu împărtășește optimismul premierului Nicolae Ciucă, susținând că programul național de combatere a cancerului riscă să eșueze din cauza lipsei medicamentelor generice. Într-un comentariu pentru stiripesurse.ro, Dragoș Damian propune o soluție prin care România se poate asigura că medicamentele oncologice nu vor dispărea de pe piață.

Comentariul lui Dragoș Damian (Terpia Cluj):

„Este absurd ca România să pună pe masă miliarde de lei în echipamente și terapii inovative pentru prevenirea sau vindecarea acestui flagel, lăsând ca speranțele pacienților să se năruie pentru că lipsesc chimioterapeutice banale precum și alte medicamente adjuvante care compun schemele de tratament, disponibile fără probleme în toate celelalte țări europene.

La problemele de aprovizionare cu medicamente din trecut – cel mai mic preț din Europa, taxa clawback de 20%, impunerea de discount-uri pe canalele comerciale și exportul paralel – se adaugă în prezent reducerea producției mondiale de chimioterapeutice și costurile enorme de fabricație ale acestor preparate datorită inflației prețurilor materiilor prime, materialelor și lanțurilor de aprovizionare.

Astfel, disponibilitatea unor medicamente citostatice generice, indispensabile în schemele terapeutice - cum ar fi Abiraterone, Azacitidina, Bortezomib, Capecitabina, Cisplatina, Carboplatina, Dasatinib, Doxorubina, Irinotecan, Lenalidomida, Paclitaxel, Sunitinib și multe altele – este pusă sub semnul întrebării din cauza politicii prețului la medicamente și a taxei clawback. În plus, solicitarea recentă a Comisiei Europene privind creșterea taxei clawback la medicamentele ieftine pune și mai mare presiune pe producători, care fie își retrag medicamentele din România fie, mult mai rău, nu le mai înregistrează deloc.

Trebuie menționat că sunt deja țări care au înțeles riscurile creșterii costurilor de fabricație și au acceptat creșteri rezonabile de prețuri pentru a evita dispariția medicamentelor.

România, cu cea mai mare taxă clawback din Uniunea Europeană aplicată medicamentelor generice, joacă viețile pacienților la ruletă din cauza unui nonsens medical, social și economic: pe de o parte, Guvernul României decontează integral medicamentele pentru cancer dar, pe de altă parte, face afaceri pe seama companiilor care aduc aceste medicamente, cerându-le bani înapoi sub forma taxei clawback, deși medicamentele sunt aduse în țară deja la cel mai mic preț din Europa. Astfel, nu trebuie să ne mirăm că, așa cum am precizat, producătorii fie nu mai aduc citostaticele în țară, fie nu le mai înregistrează deloc.

Am o sugestie pentru premierul Nicolae Ciucă, un gest de corecție care va reda cu adevărat speranța pacienților cu cancer: TAXA CLAWBACK ZERO pentru medicamentele generice care fac parte din schemele terapeutice destinate pacienților cu orice formă de cancer. Această măsură ar reduce la minimum riscul dispariției acestor medicamente și, în același timp, ar diminua costurile terapiilor prin menținerea în uz a unor medicamente cu prețuri accesibile.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.