Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dragoş Pâslaru, atac la creşterile salariale: 'O monstruozitate'

rfi.ro
dragos paslaru

Valul de modificări aduse Ordonanței de Urgență nr. 20 referitoare la salarizarea în sectorul bugetar înseamnă un impact bugetar suplimentar de 2,9 miliarde de lei net iar amendamentele viitoare adaugă alte 2 miliarde de lei, a declarat joi ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru. "În condițiile în care avem deja 2,6 miliarde de lei impactul OUG 20 și OUG 43 (privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice — n.r.), plus 2,9 miliarde de lei pe net, ca să fie foarte clar, modificările de săptămâna asta, plus încă 2 miliarde de lei care vor fi pentru administrația locală și armată, dacă vor trece amendamentele pe care le-am văzut, deja devine, de la ceva care este nesustenabil și iresponsabil, o monstruozitate pentru că sunt promisiuni pe care le facem românilor care insultă decența și demnitatea poporului român. Nu cred că este cineva atât de credul să nu vadă din nou exact acea creștere de 50% (din 2008 — n.r) promisă profesorilor care în trei-patru luni a fost recuperată", a afirmat ministrul Muncii.

Pîslaru a explicat că, potrivit proiectelor de amendamente pe care le-a primit la Ordonanța 20 și care urmează să fie discutate săptămâna viitoare, se propune un spor de fidelitate pentru 70% din personalul din Armată și creșterea la maximum în plată pentru toți angajații din primării. "Asta înseamnă că ne uităm la cine are cele mai mari salarii din toate primăriile din țară și toată lumea, din toate primăriile, își va duce salariile la acel nivel maxim," s precizat ministrul citat. Potrivit acestuia, Guvernul, prin Ordonanța 20, a crescut cu 15% salariile în domeniul medical și cu 10% în medie în învățământ. "Ceea ce se discută acum sunt creșteri adiționale, sunt creșteri de 15% în sănătate, 15% în Educație, 25% la Casa de Asigurări. Aceste lucruri sunt în plus. Reprezintă 15% peste 15% în cazul Sănătății. Vreau să atrag atenția asupra unor lucruri care nu s-au spus. Revendicările salariale priveau un personal care nu fusese inclus, cum ar fi personalul TESA sau asistenții medicali, despre care pot înțelege că au nevoie de salarii mai mari, dar când ajungi să creezi o creștere de 15% peste creșterea de 15% pentru categorii care nici măcar nu erau în revendicările salariale ai un mare semn de întrebare", a precizat Pîslaru.

El a catalogat, din nou, aceste amendamente drept "suspecte" a fi pomeni electorale. "Când ignori un avertisment....trebuie să îți asiguri suspiciunea că este vorba de pomană electorală. Nu este vorba de faptul că nu am fi de acord să ajungem în 2021 la o creștere decentă. Planul pe care l-am pus pe masă încă din vară a fost 30% în medie creșterea întregii mase salariale în sectorul public până în 2021. Acest lucru este, în primul rând, mai mult decât cu ce vine PSD acum și în al doilea rând este mai rezonabil și mai decent pentru că am luat în calcul perspective de dezvoltare macroeconomică a țării, modul în care își permite România să nu dea foc la tot ce a făcut până acum. România este într-o situație excelentă acum, la început de ciclu economic, în care tipul acesta de pomeni și de iresponsabilitate pot să îl frâneze și să ducă la o scădere a perspectivelor investiționale. Ce sens are să distrugi tot ce ai obținut numai pentru a încerca pe ultima sută de metri să câștigi niște voturi?", a arătat Pîslaru.

La începutul acestei săptămâni, ministrul Finanțelor, Anca Dragu, anunța că deficitul bugetar ar putea să sară de 3% din PIB anul viitor, având în vedere proiectul de creștere a salariilor pentru anumite categorii de bugetari. Deputații din Comisiile de buget, finanțe și de muncă au aprobat, luni, mai multe amendamente la Ordonanța de Urgență nr. 20/2016 referitoare la salarizarea din sectorul bugetar, care prevăd majorarea salariilor mai multe categorii de personal. Unul dintre amendamente se referă la sistemul sanitar și prevede că, "începând cu 1 decembrie 2016, sporurile și alte drepturi salariale specifice activității se vor calcula prin raportare la salariul de bază''. Un alt amendament adoptat prevede că, "începând cu data de 1 ianuarie 2017, salariile de bază ale personalului din învățământ existente în plată la data de 31 decembrie 2016 se majorează în medie cu 15%, conform normelor metodologice elaborate de Ministerul Educației și aprobate prin Hotărâre de Guvern, în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a legii de aprobare a ordonanței".

Totodată, angajaților din sistemul de asistență socială li se vor mări salariile în medie cu 15%, potrivit unui alt amendament adoptat. Deputații Comisiei de muncă și buget au aprobat și un amendament prin care cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcției de de bază/salariilor funcției de bază/indemnizațiilor de încadrare de care beneficiază personalul din aparatul propriu al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate se majorează cu 25% față de nivelul acordat pentru luna august 2016. Salariile se vor majora efectiv începând cu 1 decembrie 2017. Începând cu aceeași dată, salarizarea personalului din cadrul Caselor de Asigurări de Sănătate Județene, a Municipiului București și din cadrul Casei Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești se stabilește de la nivelul de 85% din salariile stabilite la nivel central pentru personalul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, pe baza unei metodologii aprobate prin ordin al președintelui CNAS. Stabilirea nivelului drepturilor salariale ale personalului menționat mai sus se aprobă prin ordin al președintelui CNAS, mai prevede amendamentul, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.