Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Drapelele vor fi în bernă în capitala germană în ziua funeraliilor lui Mihail Gorbaciov

AFP
Mihail Gorbaciov

Drapelele vor fi în bernă sâmbătă la Berlin cu ocazia funeraliilor ultimului lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, ce vor avea loc în aceeaşi zi la Moscova, a anunţat joi conducerea capitalei germane, transmite AFP.

Mihail Gorbaciov, ultimul mare lider încă în viaţă din epoca Războiului Rece, cu un rol decisiv în procesul care a condus la căderea Zidului Berlinului la 9 noiembrie 1989, a murit marţi seara, la vârsta de 91 de ani, potrivit Agerpres.

'Dorim să aducem un omagiu cuvenit cetăţeanului nostru de onoare şi pentru ceea ce el a făcut pentru schimbarea politică în RDG', a declarat ministrul de interne al landului Berlin, Iris Spranger.

Ea a subliniat că Mihail Gorbaciov a pregătit terenul către reunificarea germană, ce a avut loc la 3 octombrie 1990, la doar un an după căderea Zidului Berlinului.

Politicieni din toate partidele germane şi-au exprimat recunoştinţa faţă de fostul lider sovietic, unii lansând apeluri ca o stradă sau o piaţă din Berlin să-i poarte numele.

Liderul partidului conservator Uniunea Creştin-Socială (CSU) şi prim-ministru al landului Bavaria, Markus Soeder, a cerut desfăşurarea unei ceremonii comemorative în onoarea lui Gorbaciov. 'Germania îi datorează mult, el este unul dintre părinţii reunificării şi a oferit şi libertate pentru milioane de oameni', a afirmat Soeder în ediţia de vineri a cotidianului Münchener Merkur.

La celălalt pol al scenei politice germane, Gregor Gysi, fost responsabil al partidului Die Linke, stânga radicală, a cerut şi el o ceremonie care ar pune în evidenţă diferenţele între Gorbaciov şi actualul preşedinte rus Vladimir Putin.

Acesta din urmă nu va asista sâmbătă la funeraliile lui Gorbaciov, a cărui moştenire este controversată şi sursă de resentimente în Rusia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.