Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dreapta, noua modă politică europeană: Sondajul care arată cum tot mai mulți europeni sunt cuceriți de partidele de drepta

sondaj

Opinia publică din Franţa, Germania, Italia şi Marea Britanie se plasează tot mai majoritar către dreapta, conform unei cercetări publicate marţi de Fundaţia pentru inovaţie politică (Fondapol), efectuată exclusiv în aceste patru ţări şi rezumată de France Presse.

''Autopoziţionarea politică pe o axă stânga-dreapta relevă o basculare către dreapta a electoratelor europene. (...) Puternice curente de dreapta acţionează în Franţa'', unde procentul electoratului care se situează la dreapta eşichierului politic a crescut continuu, de la 33% în 2017 la 38% în 2021, arată studiul. În acelaşi interval de timp, procentul francezilor de stânga a scăzut uşor, de la 25% la 24%, scrie agerpres.ro.

Cu un an înaintea alegerilor prezidenţiale din Franţa ''întrebarea este dacă de această realiniere către dreapta va profita o dreaptă care să guverneze sau extrema dreaptă'', menţionează Fondapol în concluziile cercetării, ai cărei autori consideră că ea ilustrează ''constatarea eşecului stângii'' în Europa.

Deplasarea societăţii către dreapta ''se bazează aici pe asimilarea valorilor şi culturii dreptei, inclusiv naţionalismul prin chestiunea identitară, liberalismul economic şi liberalismul politic corelat cu individualismul'', mai remarcă autorii.

De pildă, în chestiunea migraţiei, 63% dintre francezii intervievaţi s-au declarat împotriva deschiderii faţă de migranţi şi 62% cred că Islamul ''reprezintă o ameninţare'' pentru Franţa, temere împărtăşită de 81% dintre simpatizanţii dreptei şi de 45% dintre cei ai stângii.

La scară europeană, această ''basculare'' către dreapta este prezentă în fiecare dintre ţările studiate. Astfel, de dreapta se declară 44% dintre italieni (31% de stânga), 40% dintre britanici (25% de stânga), 38% dintre francezi (24% de stânga) şi 36% dintre germani (26% de stânga).

Cercetarea a fost realizată în Franţa, Germania, Italia şi Marea Britanie prin intervievarea a 7.063 de persoane de către institutul de sondaje Opinion Way, în perioada 20 ianuarie - 10 februarie 2021.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.