Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Drepturile femeilor în Afganistan: înalţi oficiali ai ONU au sosit luni la Kabul pentru a găsi o soluție la această problemă

reuters.com

Delegatia dorește să aibe  "discuţii la nivel înalt", în contextul în care, recent, secretarul general Antonio Guterres a denunţat crearea de către talibani a unui "apartheid bazat pe gen", a declarat marţi un purtător de cuvânt al Naţiunilor Unite, informează AFP, citat de Agerpres.

Delegaţia este formată din secretarul general adjunct al ONU, Amina Mohammed, secretarul executiv al agenţiei UN Women, Sima Bahous, precum şi un înalt oficial din cadrul Departamentului afaceri politice, Khaled Khiari, a declarat adjunctul purtătorului de cuvânt al secretarului general al ONU, Farhan Haq, care a refuzat să furnizeze detalii despre programul vizitei, în special din "motive de securitate".

Săptămâna trecută, secretarul general al ONU a denunţat în faţa Consiliului de Securitate "atacuri sistemice fără precedent împotriva femeilor şi fetelor afgane", care creează un "apartheid bazat pe gen".

Înainte de a ajunge în Afganistan, delegaţia ONU a desfăşurat o serie de "consultări la nivel înalt" în mai multe ţări din regiune, în Golf, Asia şi Europa, pentru a discuta despre "protecţia drepturilor femeilor şi fetelor, coexistenţă paşnică şi dezvoltare durabilă".

În timpul acestor vizite, oficialii ONU au fost îndemnaţi să "intensifice eforturile pentru a răspunde urgenţei situaţiei", a menţionat purtătorul de cuvânt, remarcând un "consens clar cu privire la problema drepturilor femeilor şi fetelor la muncă şi educaţie".

Vizita are loc în contextul în care o fostă parlamentară afgană a fost ucisă în locuinţa sa din Kabul în urmă cu câteva zile. O moarte care l-a "şocat" pe Antonio Guterres, potrivit unuia din purtătorii săi de cuvânt.

De la revenirea la putere în august 2021, talibanii au impus restricţii severe femeilor afgane, interzicându-le ocuparea locurilor de muncă în sistemul public, frecventarea şcolilor secundare şi a universităţilor sau accesul în parcuri.

La sfârşitul lunii decembrie, regimul taliban a anunţat interzicerea ONG-urilor care angajează femei afgane, ceea ce a determinat mai multe organizaţii să îşi suspende activităţile. Cel puţin trei dintre ele şi-au reluat parţial activitatea după ce au primit asigurări din partea autorităţilor talibane că femeile pot continua să lucreze în sectorul sanitar. ONU a decis să îşi continue activităţile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.