Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Drona prăbușită în Croația pune pe jar și autoritățile de la Budapesta - Peter Szijjarto anunță că Ungaria se alătură anchetei

Peter Szijjarto facebook
 Peter Szijjarto

Autorităţile ungare se alătură anchetei lansate în cazul unei drone care s-a prăbuşit joi seară în Zagreb, a anunţat vineri ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, potrivit MTI.

Aparatul era probabil o dronă de recunoaştere Tu-141 care s-a prăbuşit puţin după miezul nopţii în capitala croată, a relatat site-ul de ştiri index.hu, citând experţi anonimi.

Szijjarto a menţionat pe Facebook că a discutat telefonic cu omologul său croat Gordan Grlic Radman despre acest caz.

Potrivit informaţiilor disponibile, spaţiul aerian al mai multor state membre NATO, printre care cel al Ungariei, a fost survolat de dronă.

''În timpul evaluării, noi vom coopera strâns cu autorităţile croate şi ale altor aliaţi din NATO'', a declarat Peter Szijjarto.

Anterior, premierul croat Andrej Plenkovic a anunţat că o dronă militară de producţie rusească şi aflată probabil în dotarea armatei ucrainene s-a prăbuşit joi seară într-un parc al capitalei croate Zagreb, după ce survolase România şi Ungaria.

Drona ''a pătruns în Croaţia venind dinspre Ungaria, şi, potrivit premierului (ungar, Viktor) Orban, a intrat în Ungaria venind dinspre România'', a adăugat premierul croat.

Capitala Croaţiei se află la circa 550 de kilometri în linie dreaptă de cea mai apropiată frontieră a Ucrainei, ţară confruntată din 24 februarie cu invazia declanşată de Rusia. Conform Ministerului croat al Apărării, drona a intrat în spaţiul aerian al Croaţiei prin partea de est a ţării, zburând cu o viteză de circa 700 de kilometri pe oră, la o altitudine de circa 1.300 de metri.

Potrivit presei locale, care citează un expert militar, drona pare fi de tipul Tupolev Tu-141 şi aparţine armatei ucrainene. Această dronă de recunoaştere de fabricaţie sovietică a fost modernizată de Ucraina şi folosită începând cu anul 2014. Drona este telecomandată şi aterizează cu ajutorul unor paraşute.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.