Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dronele navale schimbă radical războiul din Ucraina: agitație mare la Marea Neagră (analiză) - VIDEO

BBC.COM
drone navale

Două atacuri ale dronelor ucrainene împotriva navelor de război rusești au fost dejucate, potrivit Moscovei. Marina ucraineană a negat orice implicare. În timp ce dronele aeriene au fost folosite cu mare efect de Ucraina și Rusia de la începutul războiului, o nouă formă de tehnologie a dronelor a luat amploare și în Marea Neagră, relatează BBC într-o analiză, pe care o redăm mai jos.

Ce sunt navele cu drone?

Navele cu drone sunt nave mici, fără pilot. Spre deosebire de dronele aeriene, acestea operează pe sau sub suprafața apei. Ele vin în toate formele și dimensiunile și sunt utilizate pentru o varietate de sarcini, inclusiv monitorizarea mediului.

Aceste drone pot fi folosite și în scopuri militare – cum ar fi curățarea minelor, efectuarea de supraveghere sau detonarea în apropierea țintelor precum navele inamice.

Multe nave cu drone au fost fotografiate de la începutul războiului, inclusiv una care ar fi spălat pe țărmurile Crimeei.

Pe lângă dronele care operează pe suprafața apei, Ucraina a dezvăluit recent un prototip de dronă submarină fără pilot numit Toloka TLK-150 (*filmare cu drona, mai jos în articol).

Cum funcționează navele cu drone și cât costă?

Caracteristicile obișnuite ale navei cu drone includ explozibili încorporați și camere care transmit imagini înapoi către persoana care o controlează.

Țintele cu rază lungă de acțiune sunt de obicei preprogramate în drone atunci când sunt lansate.

Ele sunt apoi ghidate de la distanță de un om în timp ce acesta se apropie de țintă, explică Sidharth Kaushal de la grupul de reflecție al apărării Rusi.

Unele nave cu drone ucrainene au fost dezvoltate cu ajutorul campaniilor de crowdfunding. De obicei, ele sunt fabricate cu componente „disponibile” în mod normal pentru uz comercial – mai degrabă decât militar – adaugă Kaushal.

Presa rusă și bloggerii au susținut că Rusia are și nave cu drone. Unii susțin că au fost folosiți într-un atac asupra unui pod din orașul-port Odesa. Cu toate acestea, BBC nu a văzut nicio dovadă care să susțină acest lucru.

Nu se știe câte drone deține fiecare parte. De asemenea, nu este clar cât costă, dar o dronă mediatizată de guvernul ucrainean are un preț de 250.000 de dolari (197.000 de lire sterline).

Ar fi mai ieftin decât multe tipuri de rachete cu rază lungă. Navele cu drone pot fi, de asemenea, implementate rapid și fără un echipaj complet antrenat. „Chiar dacă interceptați o mulțime de obiecte cu costuri reduse, tot ce aveți nevoie este unul pentru a trece și a deteriora un bun mult mai scump”, spune Kaushal.

content-image

Ce știm despre atacurile cu drone din Rusia?

Dronele rusești au lovit hambarele de cereale din Ucraina din apropierea României.

Când au fost folosite nave cu drone împotriva Rusiei?

Cercetările BBC Verify sugerează că Ucraina a efectuat cel puțin 10 atacuri cu drone - care vizează nave militare, baza navală a Rusiei din Sevastopol și portul Novorossiysk. Acest lucru se bazează pe anunțurile autorităților ruse și ucrainene și pe rapoartele din presa locală.

Surse ucrainene din apărare au declarat pentru CNN că dronele marine au fost folosite și într-un atac asupra podului Kerci în iulie.

Unele atacuri au fost departe de țărmurile ucrainene.

În mai, au apărut imagini care arată drone apropiindu-se de o navă rusă de colectare a informațiilor numită Ivan Khurs, dar nu este clar dacă nava a fost avariată.

Rusia spune că incidentul a avut loc la 140 km nord de strâmtoarea Bosfor a Turciei - la aproximativ 193 km de coasta Ucrainei. Acest lucru sugerează că aceste drone pot călători pe distanțe lungi.

Ce impact au navele drone asupra războiului?

Desfășurarea de către Ucraina a navelor drone, la un cost relativ scăzut, marchează o nouă eră pentru războiul naval. Tactica prezintă un risc tot mai mare pentru Rusia, potrivit unor analiști.

În comparație cu navele clasice, navele cu drone sunt mai greu de detectat pe radar, deoarece călătoresc jos pe apă și fac mult mai puțin zgomot.

Atacul asupra bazei navale a Rusiei din Sevastopol, din octombrie 2022, a fost primul din istoria înregistrată care a folosit atât drone de navă, cât și drone aeriene.

Cel puțin trei nave rusești au fost avariate în atac, potrivit GeoConfirmed, o organizație care analizează imagini prin satelit și alte imagini open source. De atunci, Rusia și-a întărit semnificativ apărarea în jurul bazei, conform imaginilor recente din satelit văzute de BBC Verify.

Deși Ucraina nu are o flotă importantă, dronele sale de suprafață au împiedicat Rusia să preia controlul deplin asupra Mării Negre, spune Katarzyna Zysk, profesor la Institutul Norvegian de Studii de Apărare.

În ciuda acestui fapt, navele cu drone au unele dezavantaje.

Senzorii de la bord pot avea un câmp vizual îngust, ceea ce va face dificilă urmărirea țintelor în mișcare fără date exacte de locație sau identificarea navelor camuflate.

Cei cu camere la bord au nevoie, de asemenea, de o comunicare constantă cu controlerul lor pentru a-i direcționa către o țintă, astfel încât orice problemă cu streaming video le va pune în pericol misiunea.

„Nu este încă o revoluție”, spune profesorul Zysk. „Suntem încă într-o fază experimentală”.

Cu toate acestea, strategia Ucrainei a atras atenția internațională și „împinge alte marine să dezvolte acest tip de sisteme și practica lor operațională”, adaugă ea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.