Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dronele sunt viitorul - Armata israeliană intenționează să dezvolte un număr mare de UAV

drona MQ-9 Reaper

Ministrul israelian al apărării, Naftali Bennet, i-a prezentat premierului Benjamin Netanyahu un plan pentru dotarea cu drone a forţelor armate în perioada 2020-2024, care prevede achiziţia şi dezvoltarea unui număr mare de drone pentru superioritatea militară faţă de inamici cum ar fi Iranul şi pentru operaţiuni în zone urbane, informează AFP potrivit Agerpres.

Planul pe cinci ani, ale cărui linii directoare au fost dezvăluite joi de militari, trebuie aprobat de Consiliul de Miniştri. Armata nu a făcut publice sumele necesare.

Comandantul armatei israeliene, generalul Aviv Kochavi, a declarat că dronele vor permite campanii mai precise şi mai scurte.

Israelul consideră că principalii săi inamici sunt organizaţiile Hezbollah din Liban, Hamas din teritoriile palestiniene şi forţele Qods din cadrul Gărzilor Revoluţionare din Iran. Acestea au 'capacităţi şi structuri demne de o armată şi se pregătesc pentru un baraj masiv de rachete, fără precedent, împotriva populaţiei civile şi a infrastructurilor din Israel', a afirmat Jonathan Conricus, purtător de cuvânt al armatei. Atacul ar putea avea loc simultan pe două sau trei fronturi şi eventual ar putea include rachete cu rază mai lungă de acţiune, a adăugat el.

La ora actuală, apărarea antirachetă a Israelului se bazează pe sistemul cunoscut sub numele de Cupola de Fier, care interceptează rachetele trase în special din Fâşia Gaza, enclava palestiniană controlată de Hamas.

Primul război din lume în care numărul de ore de zbor al dronelor a fost mai mare decât al avioanelor cu piloţi a fost cel dus de Israel împotriva Hezbollah, în 2006, arată un studiu al Universităţii din Tel Aviv, citat de AFP. La vremea respectivă, majoritatea dronelor erau de fabricaţie israeliană. Ulterior, inamicii ţării au redus decalajul tehnologic, dotându-se la rândul lor cu drone.

Conricus a arătat că pentru a-şi mări avantajul, Israelul va cumpăra, dezvolta, modifica şi retehnologiza un număr mare de drone, care vor permite lovituri foarte precise împotriva inamicilor care se ascund sau se retrag în zone urbane.

AFP menţionează că Israelul este deja unul din cei mai mari producători mondiali de drone, alături de Statele Unite şi China.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.